Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi"nin yaptırım kararları içerisinde petrol ürünleriyle ilgili kalemler olmadığını nükleer güç santrallerinin yakıt temini ile alakalı hususlarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi"nin kararlarının Türkiye"yi hukuken bağladığını belirtti. Yıldız, “Şu anda doğalgaz ve ham petrol ile alakalı alış verişlerin devam ediyor. TÜPRAŞ"ta alımına devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Aksa Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Hisse Devri töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “ABD Dış İlişkiler Bakanı"nın İran"da enerji faaliyetlerini durduranların listesini açıkladığı ve bu şirketler arasında TÜPRAŞ"da olduğunun hatırlatılması üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu"nun yaptırım kararı içerisinde petrol ürünleriyle alakalı kalemlerin olmadığını belirtti. Yıldız, nükleer güç santrallerinin yakıt temini ile alakalı hususlarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi"nin kararlarının Türkiye"yi hukuken bağladığını söyledi. ABD"nin kendi içerisinde petrol ürünleriyle alakalı yaptırımları olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu nedenle bizim hukuk içerisinde bu tarzda belirlenen konularda herhangi bir alışverişimiz olamaz. Burada özel sektörün ticareti var. Özel sektör kendi içinde, kendi ticari alışkanlıkları içinde bu alış verişe devam eder veya etmez. Bu hususta bizim de herhangi bir yaptırımımız, söylemimiz yok” ifadelerini kullandı.

AB üyesi ülkelerin bir kısım yaptırımları olduğunu dile getiren Yıldız, “Bankacılık faaliyetleri ve diğer finansal konularında içinde bulunduğu özel sektör ile alakalı yaptırımları söz konusu oldu. Bu konularda özel sektör kendi içerisinde devam edebilir veya etmeyebilir. Bizim bu konularda mecbur kaldığımız bir durum söz konusu değil. Kamu olarak mecbur olduğumuz bir durum söz konusu değil. Şu anda doğalgaz ve ham petrol ile alakalı alış verişlerin devam ediyor. Şu anda TÜPRAŞ"ta alımına devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

“TÜPRAŞ"ın faaliyetlerinin Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi kararına uygun mu” sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Özetle yaptırım kararları petrol ürünleriyle ilgili. O ABD"nin aldığı karar çerçevesinde TÜPRAŞ o listede bulunuyor. Yoksa Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi"nin aldığı karardan dolayı değil” dedi.