Bu yıl 27"nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Tüpraş"ta 2 milyar dolarlık yatırımla 2014 yılında devreye alacağı Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi (RUP) projesi tamamlandığında beyaz ürün verimi yüzde 83"e yükselecek. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu, RUP tamamlandığında Akdeniz"in en büyük oyuncusu olacaklarını söyledi.

TÜRKİYE"nin en büyük sanayi kuruluşu olan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş."nin (Tüpraş) 27"nci kuruluş yıldönümü tüm rafinerilerde düzenlenen kıdem armağanları töreniyle kutlandı. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, son üç yıldır rafinerilerde geliştirilen proje ve yatırımlarla, enerji tasarrufu çalışmalarıyla 200 milyon liralık bir kazanç sağlandığını söylerken, Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi (RUP) projesine dikkat çekti. Erkut, “Geleceği de yapılandırmak amacıyla 2 milyar dolar tutarındaki yatırımla 2014 yılında devreye alacağımız RUP (Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi) projesi tamamlandığında beyaz ürün verimimiz yüzde 83"e yükselecek” dedi.

İhracat yüzde 60 arttı

Yavuz Erkut, Tüpraş"ın, esnek üretim planlaması, satış optimizasyonu, etkin varlık, stok, kayıp yönetimi, enerji verimliliği ve tasarruf odaklı operasyonel performansın artırılarak finansal gücünü ve kârlılığını korumayı başardığını ifade etti. Erkut, “Kapasite kullanımı 9 aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak yüzde 75.4"e ulaştı. Üretim, 1.4 milyon artışla 15.1 milyon tona ulaşırken toplam satış 16.2 milyon ton düzeyinde gerçekleşti. Jet yakıtı ile asfalt satışı tüm zamanların rekoru oldu. İhracat da yüzde 60"lık artışla 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti” diye konuştu. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu ise Tüpraş"ın devri sonrasında 5 yıl boyunca önemli gelişimlerin gerçekleştiğini ifade etti. Memioğlu, şöyle konuştu: “Kriz döneminde de yatırımlarımızı hiç durdurmadık, Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi Projesini tamamladığımızda hedeflerimizin en önemlisini gerçekleştirerek Akdeniz"in en büyük oyuncusu olacağız.”

273"üncü büyük şirket

İzmit Rafinerisindeki törene katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Tüpraş"ın şu an dünyanın en büyük 273"ncü şirketi konumunda olduğunu vurguladı ve, şirketin, büyüklüğü ve cirosuyla gruplarını farklı bir yere taşıdığını ifade etti.

Türkiye"nin en büyük 10 sanayi şirketinin 5"inin Koç Topluluğu şirketi olduğunu belirten Koç, “Kombine ciromuz ülkemizin milli gelirinin yüzde 9"una eşdeğer, ihracatın yüzde 11"ini, vergilerin yüzde 13"ünü gerçekleştiriyoruz. Bunları 70 bine yakın çalışanımız ve 10 binden fazla bayimizle gerçekleştirdik” diye konuştu.

Enerji şirketleri arasında 96. seçildi

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, 2008 yılının son çeyreği ve 2009 yılını global finansal krizle mücadele ederek geçirdiklerini ifade ederek, "Platts Insight Magazine" tarafından küresel enerji ve rafineri şirketlerine yönelik yapılan ve sonuçları kasım ayında yayımlanan bir araştırmada, enerji şirketleri ilk 250 sıralamasında 132"nci sıradan 96"ncı sıraya, varlık, ciro ve karlılık üzerinden yapılan değerlendirmede ise rafineri ve pazarlama şirketleri sıralamasında 10"ncu sıradan 6"ncı sıraya yükseldiğini kaydetti.