Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, yeni kurulan ulusal birlik hükümetindeki, eski Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali rejiminde görev yapmış ve koltuklarını koruyan bakanların "ellerinin temiz olduğunu" belirterek, bu isimlerin her zaman ulusal çıkarları korumak için hareket ettiklerini bildirdi.

Tunus Başbakanı Gannuşi Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu isimler koltuklarını muhafaza ettiler, çünkü bu aşamada, altı ay içinde seçimlerin hazırlanması, demokratik inşa için onlara ihtiyacımız var" diyerek, geçiş döneminde güvenlik ve asayişi sağlamanını önemine işaret etti.

Gannuşi, ayrıca eski Devlet Başkanı Bin Ali'nin ülkeyi terketmesine yol açan gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılmasına karışmış kim varsa adalete hesap vereceğini kaydetti.

"Bu katliamın ucunda kim varsa adalete hesap verecek" diyen Başbakan Gannuşi, göstericilerin üzerine hiçbir zaman gerçek mermilerle ateş açılması emri vermediğini bildirdi.

Muhammed Gannuşi, tüm siyasi partilerin seçimlere eşit şansa sahip olarak katılmasına izin verileceğini belirtirken, Londra'da sürgünde bulunan İslamcı lider Raşid Gannuşi'nin af çıkmadan ülkeye dönemeyeceğini söyledi.

Tunus başbakanı, Londra'da sürgündeki Bin Ali rejimi tarafından yasaklanan İslamcı "Ennehda" hareketinin lideri Raşid Gannuşi'nin, 1991 tarihindeki müebbet hapis cezasını ortadan kaldıracak bir af yasası olmadan ülkeye dönemeyeceğini kaydetti.

Başbakan Gannuşi, ayrıca, halkta devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin karısı Leyla Trabelsi'nin ülkeyi yönettiği izlenimi bulunduğunu ifade etti.

AA