Bursa'da konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel devletin demokratik özerklik sorununun çözümüne ilişkin konuşmadığını söyleyerek, " Artık Kürtlerle Türkler arasında duygu bağı kopuyor. Bu da sokağa tahammülsüzlük olarak dönüyor" dedi. 


Partisinin İl Örgütü tarafından Bursa Baro Evi"nde düzenlenen "Demokratik Anayasa"nın, Özgürlüklerin Önündeki Engeller ve Demokratik Özerklik"konulu panele konuşmacı olarak katılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, demokratik özerlik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Salona gelişinden önce Atatürk maskının duvardan indirilmesinin dikkat çektiği panelde konuşan Tuncel, Türkiye"de 1924 yılından beri anayasaların devleti korumak üzere hazırlanmış metinler olduğunu belirtti. Bu sistem içinde vatandaşların ise "makul vatandaş" ile "bölücü" olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Tuncel, "Bu sorun 30 yılda 50 bin yurttaşımızın yaşamını yitirmesine neden olmuştur. Bu sorunun çözümünü de devletin konuştuğunu düşünmüyorum. Başbakan konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda tek millet, tek dil, tek devlet demeye başladı. Başbakan teklemeye başladı. O kadar çok teklemeye başladı ki sadece Kürtlere değil, Türklere de mesaj veriyor. Türklerinde bu söylemden rahatsız olduklarını düşünüyorum. Bu söyleme en büyük itirazın Türklerden gelmesini bekliyorum" diye konuştu.

"DEVLET, KÜRTLERİ ASİMİLE ETTİ"
Devletin toplumun hafızasını yok ettiğini öne süren Tuncel, devletin uyguladığı politikalarla geçmişte Kürt halkını asimile ettiğini iddia etti. Tuncel, "Çok iyi Türkçe konuşanlardan biri de benim. Çünkü asimile edildik. Bu ülkede Kürt olduğunu unutturma, böyle bir hafıza sistemi var. Fiziksel olarak yok edemedin mi, asimilasyon politikası uygulayacaksın. Ancak bu devlet imha ve asimilasyon politikasıyla bir sonuç alamadı. Devlet, Kürtlerin ne istediğini duymak istemedi. PKK, bağımsız Kürdistan diyerek yola çıktı. Bu Türk demokrasisi açısından önemli bir nokta. 20 milyona yakın Kürdün bir statü sorunu var ve T.C. sınırları içerisinde yaşamak istiyor." dedi.

Devlet yetkililerinin Diyarbakır"a gittiklerinde Kürtçe konuştuğunu ifade eden Tuncel, "Devlet Kürtçe konuşabilir. Cumhurbaşkanı Diyarbakır"da Türkçe konuştu ama Kürtçe çeviri yaptılar. Başbakan bazı konuşmalarında Kürtçe selamlama yapıyor. Ancak Kürt Kürtçe konuştuğunda, belediye başkanları Kürtçe konuştuğunda ceza alıyorlar, cezaevine gidiyorlar. Yani devlet, "ya devletin Kürdü olursun ya da sizi hizaya getiririm" diyor. Türkiye"nin resmi dili Türkçe. Bunda bir tartışma ya da sorun yok. Kimse "Türkçe resmi dil olmasın" demiyor ama Kürtler ana dilini konuşamıyor. "Resmi dil Türkçedir, diğer diller zenginliktir" diyorlar. Bu nasıl zenginliktir. Kürt halkını kendi dilinden yoksun bırakırsan bu zenginlik olmaz. Bu gasp ettiğiniz bir zenginliktir" diye konuştu.

"ARTIK KÜRTLERLE TÜRKLER ARASINDA DUYGU BAĞI KOPUYOR"
Kürt sorununun seçim sorunu olmadığını söyleyen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel şunları söyledi:

"Artık Kürtlerle Türkler arasında duygu bağı kopuyor. Bu da sokağa tahammülsüzlük olarak dönüyor. Kürt olduğu için terörist olarak lanse edilen o kadar çok genç var ki. Bu çok ciddi bir sorun ve seçime heba edemeyiz. AKP, Kürtleri seçime kadar oyalamak istiyor. Kürtlere bir statü vermek istemiyor. Anayasa"nın ilk 3 maddesini değiştirmeden anayasayı değiştirmeye çalışıyorlar. Anayasayı nasıl değiştireceksiniz? "BDP"yi etnik siyaset yapıyor" diye suçluyorlar ama bu anayasa etniktir. Özgürlük sorunu sadece BDP"nin üzerine yıkılmamalı. Türklerin de Kürtlerinde buna sahip çıkması gerekiyor. Batarsak hepimiz batarız ya da çatışma içinde kalacaksak hepimiz kalacak."