Tek kişilik F tipi odaya alındığı için ortalığı ayağa kaldıran gazeteci Tuncay Özkan"ın F tipi cezaevi uygulamasına geçildiği 2000 yılında bu tür cezaevlerinin yılmaz bir savunucusu olduğu anlaşıldı.

Özkan"ın o dönem F tipi cezaevi uygulamasını “adaletin tecellisi için şart” olarak gördüğü ve bu cezaevlerinin evrensel insan hakları ölçülerine uyduğunu yazdığı ortaya çıktı.

Ergenekon Davası sanıklarından Tuncay Özkan ile Mustafa Balbay"ın 28 Şubat Pazartesi akşamı Silivri"deki “L Tipi” olan 4 Nolu Cezaevinden alınarak yine Silivri Cezaevindeki “F Tipi” tek kişilik odaların bulunduğu Silivri 1 Nolu Cezaevi"ne alınmaları, Ergenekon çevreleri tarafından “tecrit ve gayri insani uygulama” olarak lanse edildi. Tuncay Özkan da Silivri 1 Nolu Cezaevi Müdürlüğü"ne yazdığı dilekçede, “tek kişilik F tipi hücrelerin insan haklarına aykırı olduğunu ve kendilerine bu yolla gayri insani muamele yapıldığı için can güvenliğinden endişe ettiğini” öne sürmüştü..

F TİPİ İÇİN TÜRK VE

ERTOSUN"A BİZZAT DESTEK VERDİ

Ancak 2000"li yılların başında cezaevlerinde F tipine geçilirken Tuncay Özkan"ın bu cezaevlerinin en büyük destekçisi olduğu ortaya çıktı. Özkan o tarihlerde F tipi cezaevlerini savunan dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve o tarihte Ceza ve Tevkif Evleri Müdürü olan Ali Suat Ertosun ile görüşerek F tipi cezaevlerini savunan yazılar kaleme aldı.

BU DA 11 YIL ÖNCEKİ TUNCAY:

F TİPİ ADALET İÇİN ŞART

Tuncay Özkan, Radikal gazetesinde 30 Ağustos 2000 tarihinde kaleme aldığı yazıda F Tipi cezaevlerini şöyle savunuyor: “Hem af, hem de "F" tipi cezaevlerinin yaşama geçirilmesi noktasında, hükümetin ve bakanlığın halkı iyiden iyiye aydınlatması şart. Ben, "F" tipi cezaevlerinin, Türk cezaevi sisteminin çete ve mafya suçları mücadelesinde en önemli unsur olduğuna inanıyorum... Bu cezaevleri Türkiye"nin kanını emen mafya ve çete suçluları için açılmıyorsa, bu sağlanmazsa, o zaman ne hukuk ne de adalet yerine gelir. Amaç tartışılır olur.

Burada terör örgütlerinin eli kanlı üyelerini de mafya ve çete üyelerinden ayırmadığımı belirtmekte yarar görüyorum.”

“F TİPİ ADLİ SORUNLAR İÇİN TEK ÇÖZÜM”

“Cezaevleriyle ilgili sorunların yığılıp Türkiye açısından büyük bir dert yumağı olduğu, hatta rejimin temel sorunlarından biri haline geldiği ortada artık. Peki bu sorunlar çözümsüz mü? Sorunların çözümlerinin bulunduğu üzerine çokça yazdık. Nihayet bu konuda adım atıldığını da gördük. Yargı yılı açılmadan önce Ankara"da Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile söyleşme olanağı buldum. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ile de konuştum. Sorunların çözümü için önemli adımlar atılıyor.”

GAZETECİLERDEN TEPKİ

Özkan"ın o dönem F tipi cezaevlerini savunmasına birçok meslek örgütü de karşı çıkıyordu. Hatta Özkan"ın F tipini savunmak için yoğun çaba göstermesine, şimdi Ergenekon sanıklarına destek veren Çağdaş Gazeteciler Derneği ile Gazeteciler Meclis Girişimi tepki göstermişti. Ancak tüm bu tepkilere rağmen Özkan bu cezaevlerini sürekli savunmuştu.