Dünya sigarayı bırakma gününde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinde 300 nüfuslu Gürışık köyde, sigara içen 75 kişinin tamamının sigarayı bırakma kararı aldıkları bildirildi.

Gürışık Köyü Muhtarı Yakup Akım, AA muhabirin yaptığı açıklamada, uzun zamandır köydeki vatandaşlarla sigarayı bırakmak için çareler aradıklarını, bunu ''9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü''ne denk getirdiklerini söyledi.

Sigarayı, önce bazı köy sakinlerinin bireysel olarak bıraktıklarını ve sağlıklarında önemli değişiklik olduğunu anlatmaları üzerine diğer köylülerin de bundan etkilendiklerini ifade eden Akım, şöyle devam etti:

''Tüm köylüyü toplayarak sigaranın zararlarını anlattık. Benimle birlikte herkes sigarayı bırakma kararı aldı. Bu kararın alınmasında daha önceleri sigarayı bırakan, sağlık ve ekonomik yönden rahata kavuşan köylülerin de çok önemli katkıları oldu. Sigarayı bırakmak için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde toplanarak bu kararı verdik. Bu konunun takipçisi de olacağız. En büyük görev, sigara içen vatandaşların eşleri ve çocuklarına düşüyor. Eşlerine veya babalarına, zor geçeceğini tahmin ettiğimiz ilk günleri atlatmasında yardımcı olmalarını bekliyoruz. Dilerim herkes verdiği sözün arkasında durur.''

Muhtar Akım, köyün aldığı kararın tüm Türkiye'ye örnek olmasını istediğini belirterek, kısa vadede bu uygulamaya diğer köylerin, belde ve ilçelerin de katılmasını beklediğini söyledi.

-''SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM''-

2 ay önce sigarayı bırakarak köyde ilk adımı atan 4 çocuk babası Hasan Abal (36), 25 yıl sonra sigaradan kurtulduğunu kaydetti.

Abal, sigarayı bıraktığı için sağlığında önemli düzelmeler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İlkokul çağında başladığım sigarayı 25 yıl sonra bıraktım. Sağlığımda bazı sorunlar oluyordu. Nefes darlığı çekiyordum. Şimdi olumlu değişiklikleri hissedebiliyorum. Kendimi daha dinç ve güçlü hissediyorum. Benden sonra sigarayı bırakmak isteyenler arttı. Onlara da destek oldum ve teşvik ettim. Köyün bu kararı almasında muhtarın çok desteği oldu. Dumansız bir köyümüz olacağı için sevinçliyim.''

A.A.