“Duygusal davranılmaması”nı isteyen Ayalon, Türkiye ile “Tüm bağlar, diplomatik ve askeri dahil, işlemeyi sürdürüyor” dedi.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerde patlak veren gerginlikler üzerine İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) sorunu değerlendirmek üzere bir oturum düzenlendi. Oturumda söz alan Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Knesset'te Ankara ile ilişkilerde kriz yaşanmadığını belirtti. Tepkileri yatıştırmak amacıyla “duygusal davranılmaması” gereğine de işaret eden Ayalon, Türkiye ile “Tüm bağlar, diplomatik ve askeri dahil, işlemeyi sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Knesset'te Türkiye ile ilişkilerin elea alındığı oturumda konuşan Ayalon, Ankara ile kriz yaşanmadığını, ikili bağların hala “güçlü” olduğunu vurgularken duygusal değil, mantıklı davranılması gereğinin altını çizdi. Ayalon, “Tüm bağlar, diplomatik ve askeri dahil, işlemeyi sürdürüyor” ifadesini kullandı. Ayalon şunları söyledi:

“Duyduğumuz her şeyi beğenmiyoruz ama duygusal davranmamalıyız ve her şeyden korkmamalıyız. Sorunlarımızı çözmek için kanallarımız var ve şimdi bile onları kullanıyoruz. Bölgede istikrarın korunması önemlidir ve Türkiye, bunun için ve gelecekteki barış girişimleri için bir ortaktır.”


“TÜRKİYE İRAN'IN ANTİTEZİDİR”

Ankara ile ilişkilerin, İsrail açısından sadece Türkiye'nin NATO üyeliği nedeniyle değil, aynı zamanda “İran'ın antitezi” ve İran'ın aksine bir anayasası olan hoşgörülü bir Müslüman demokrasisi olduğu için önem taşıdığını vurgulayan Ayalon, İsrail'in, Türkiye'nin AB'ye katılma çabalarını desteklediğini söyledi.


“ANKARA'DAN SURİYE İLE ARABULUCULUK YAPMASINI İSTEMEK CİDDİ HATTA”

Bu arada, Ayalon, Türkiye'den, Suriye ile İsrail arasında “arabuluculuk” yapmasını isteyen eski Başbakanı Ehud Olmert'i de eleştirdi. Ayalon, Olmert hükümetinin Ankara'dan Kudüs ile Şam arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmasını talep etmesini “ciddi bir hatta” olarak nitelerken Suriye'nin, hiçbir zaman gerçek bir angajmanı istemediğini savundu.


KADİMA ÜYESİNDEN TÜRKİYE'DEKİ YAHUDİLERE “ÜLKEYİ TERK EDİN” ÇAĞRISI

Öte yandan, Jerusalem Post'un bu konudaki haberine göre, Knesset'teki oturumda konuşan muhalefetteki Kadima üyesi Ruhama Avraham ise, Türkiye'deki Yahudileri İsrail'e göç etme çağrısında bulunacak “Orada yapacak herhangi bir şeylerinin kalmadığı”nı iddia etti.

Avraham, İsrail'in 10 yıl önceki yıkıcı depremin ardından Türkiye'ye kurtarma ekiplerini gönderdiğini anımsatırken İsrail Silahlı Kuvvetlerinin “çok tecrübeli” elemanlarını taşıyan üç Hercules ucağını gönderdiğini belirterek, “10 yıl sonra Türk insanlarını kurtaran aynı askerleri, Türk devlet televizyonunda çocuk katılleri olarak tasvir ediliyor” şeklinde konuştu./yeni şafak