AKP"den Mehmet Ali Şahin, CHP"den İlhan Kesici, MHP"den Münir Kutluata, DTP"den Hasip Kaplan ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç olmak üzere, 5 adayın yarıştığı TBMM Başkanlığı seçimlerinin ilk iki turu, Danışma Kurulu"nun da tatil öncesi aldığı karar doğrultusunda dün çağrısız olarak toplanan TBMM Genel Kurulu"nda yapıldı.

Seçimlerin ilk iki turunda, hiçbir aday seçilmek için gerekli olan 367 oy desteğine ulaşamadı. Köksal Toptan"ın Meclis Başkanı sıfatıyla oy kullanamadığı seçimlerde, 337 sandalye gücüne sahip AKP"den 1. turda Şahin"e 315 oy çıktı. 544 milletvekilinden 535"inin hazır bulunduğu 1. tur oylamada, gelmeyen 9 milletvekilinin tamamı AKP"li kabul edilse bile, oylamaya katılmasına rağmen Şahin"e oy vermeyen AKP milletvekili sayısı en az 13 oldu.

İkinci tur oylamada Şahin oy sayısını 322"ye yükseltti. Ancak bu rakam da, en az 6 AKP"linin ilk turda olduğu gibi ikinci turda da Şahin"e yönelik tavrını koruduğunu gösterdi. Ancak Şahin"in dünkü turlarda aldığı oy sayısı, seçimin bugün yapılacak Üçüncü turda tamamlanması için yeterli olacak. Şahin 276 oy desteğinin yeterli olacağı 3. turun ardından Meclis Başkanlığı"nı ilan edecek. İkinci turun ardından DTP"nin adayı Hasip Kaplan yarıştan çekildi.

Meclis Başkanı oylaması yapıldı

CHP ve MHP randevu vermedi

Adaylığı başvuru süresinin son gününde akşam saatlerinde ilan edilen Şahin, Genel Kurul öncesinde muhalefet partilerinden görüşme talep etti. Şahin"in randevu talebini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal “gündemin ve programının yoğunluğunu” gerekçe göstererek kibarca reddetti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise, randevu talebine olumlu ve olumsuz her hangi bir yanıt vermedi. Şahin sadece DTP ve DSP"den randevu alabildi. Şahin ilk olarak DTP Genel Başkanı Ahmet Türk"ü TBMM"deki makamında ziyaret etti. Şahin, 15 dakika süren görüşmenin ardından, güzetecilerin sorusu üzerine CHP"den önceki gün akşam randevu istediğini belirterek, “Ancak kendileri, bugün programlarının çok yoğun olduğunu, ayrıca grup toplantılarının da bulunduğunu ifade ettiler. Bugün bir görüşme imkanının olamayabileceğini söylediler. Ben de buna saygı duydum” dedi.

Şahin, MHP"den ise randevu talebine bir dönüş yapılmadığını bildirdi. Şahin daha sonra DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi"yi parti genel merkezinde ziyaret etti.

TBMM Genel Kurulu, MHP"li TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında saat 15.00"de toplandı. Akşener, TBMM Başkanı Köksal Toptan"a bugüne kadar yaptığı başarılı hizmetlerinden ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Akşener, Meclis Başkanı adaylığı için başvuru dilekçelerini geliş sırasına göre okuttu. Şahin"in adaylık dilekçesinin okunması sırasında AKP sıralarından alkışlar yükseldi. Şahin"in şahsi dilekçesinin yanı sıra aralarında Devlet Bakanı ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç"ın da bulunduğu AKP"li milletvekilleri tarafından Şahin"in aday gösterilmesine ilişkin üç ayrı dilekçe de okundu.

Şahin: Tercihlere saygı duyuyorum

TBMM Başkanı adayı Şahin, ikinci tur oylamanın ardından kuliste, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, oylama sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, “Tüm arkadaşlarımızın tercihlerine saygı duyuyorum” dedi.

Erdoğan"a "korumalı" ıhlamur

Başbakan Erdoğan, 1. tur oylama sonucunu kuliste bazı bakan ve milletvekilleri ile sohbet ederek bekledi. Bu sırada TBMM çayocağında görevli bir garson Erdoğan"a ve beraberindekilere ne içeceklerini sordu. Erdoğan “ılık bir ıhlamur”, çevresindekiler ise çay istediler. Garson çay ocağına yöneldiği sırada, Başbakanlık korumaları kendisini “Ihlamur için arkadaş gelecek” diye uyardılar. Ardından da bir koruma görevlisi garsonun ardından çay ocağına gitti. Koruma Erdoğan"ın ıhlamurunu çay bardağının üçte ikisine ıhlamur, yarım kesme şeker ve üzerine yeni açılmış pet şişeden soğuk su koyarak bizzat hazırladı. Ihlamur, garsona teslim edilmeden koruma tarafından Erdoğan"a getirilerek ikram edildi.

Erdoğan, korumaları tarafından “güvenliği” ve “sterilliği” titiz biçimde sağlanan ıhlamurunu yudumlarken, gruba daha sonra TBMM Başkan adayı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı.

ADAYLAR İLK TUR İKİNCİ TUR

Mehmet Ali Şahin 315 322

İlhan Kesici 96 96

Kutluata 70 71

Hasip Kaplan 25 20

Kamer Genç 11 8

Geçersiz 6

Meclis"teki sandalye dağılımı

AKP: 338

CHP: 97

MHP: 69

DTP: 21

Bağımsız Vekiller: 10

DSP: 8

TP: 1