Tüketicinin korunmasına yönelik yeni strateji planı uygulamaya geçiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Tüketicinin Korunması Eylem Planı’nı hazırladı. Plan kapsamında finansal tüketicinin korunması, eğitilmesi ve finansal sisteme erişimi artırılacak. Eylem planı kapsamında öncelikli olarak finansal tüketicinin korunmasına ilişkin düzenlemeler gözden geçirilecek.

Finansal kuruluşların tüketici aleyhine davranışlarının önlenmesi için caydırıcı önlem politikalarının oluşturulması gerektiğine dikkat çekilen planda, “Bu noktada atılacak en etkili adım, finansal tüketicinin korunması bağlamında önemli görülen bazı kurallara aykırılıkların katı idari yaptırımlara bağlanması ve bunların kararlı şekilde uygulanması olacaktır” ifadeleri yer alıyor. Eylem planında yaptırımların ağırlaştırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

İdari yaptırımın, en yaygın uygulama şekli olan idari para cezası uygulaması dışında meslekten men, verilen izin veya ruhsatın geri alınması, hükmün ilanı (ifşa) ve uyarı gibi yaptırımları da içermesi gerektiği kaydediliyor.