Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Uysal, tüketicinin korunması için yeni adımların atıldığını ve Sanayi Ticaret Bakanlığı'nca yeni yönetmelik ve tebliğlerin çıkarıldığını kaydetti. Daha önceden yasa kapsamında olmayan mesafeli sözleşmeler, devre tatil, paket tur ve kredi kartları ile ilgili anlaşmazlıkların kapsama dahil edildiğini belirten Uysal, "Müşteri memnuniyetini ilke edinmemiş ticarethanelerde 'Satılan mal geri alınmaz' gibi ifadeler bulunsa da, yasanın çıkarılmasının sonra gerekiyorsa satılan mal geri alınabiliyor. Tüketici haklarının korunmasında ilk koşul hak ve çıkarlarına tüketicinin yeterince sahip çıkmasıdır. Tüketiciler öncelikle bir malı satın alırlarken mutlaka fatura ve satış fişlerini almalı; onaylı ve Türkçe olan garanti belgesi ve kullanma kılavuzunu yetkililerden istemeli. Bu kanunun bir diğer yararı da kayıt dışı ekonomik faaliyetlerinin azaltılarak kayıt altına alınmasıdır” diye konuştu.
Satılan malın ayıplı olması halinde 30 gün içerisinde ücretsiz tamiri, yenisiyle değiştirilmesi, parasının iade edilmesi veya ayıp kaybının indirimi hakkına sahip olunduğu unutulmaması gerektiğine değinen Haluk Uysal, “Çeşitli dolandırıcılık olaylarının yaşanmasına neden olan kanunda kapıdan satış, piyasada ise pazarlamacılık olarak isimlendiren alışverişlerden uzak durulmalı. Yapılması halinde ise hiçbir koşul öne sürmeden noter kanalıyla posta veya eden ileterek alışverişten vazgeçme hakkına sahibiz. Bazı tüketiciler kapıdan satışlarda olduğu gibi mağazadan alınan malında koşulsuz olarak iade edilebileceği gibi yanlış bir bilgiye sahip. Mağazadan aldığımız malda talepte bulunabilmek için, malın mutlaka bir ayıbı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar ve bilgi talepleri için Sanayi ve Ticaret Müdürlükleri'ne bizzat veya "175" numaralı telefona başvuru yapabileceklerine değinen Haluk Uysal, ilçelerde ise başvuruların kaymakamlıklara yapılması gerektiği bilgisini verdi. İletilen sorunların il ve ilçelerde oluşturulan "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" tarafından incelemeye alındığını beyan eden Uysal, şunları söyledi: "2009 yılı içinde 936 TL 97 Kr'dan küçük anlaşmazlıklarda hakem heyetine başvuru zorunluluğu bulunuyor. Daha yüksek değerdeki anlaşmazlıklarda hakem heyetine gidilebileceği gibi, doğrudan da mahkemeye de müracaatlar yapılabiliyor. Tüketici hakların artık yasak dayanakları var. Tüketiciye kaliteli mal ve hizmet sunulması yasal bir yükümlülüktür. Bu yasanın etkin hale gelmesi bilinçli tüketiciler sayesinde olacak. Aynı zamanda bilinçli tüketici, sağlıklı ekonominin de temelini oluşturur. Bunun için vatandaşlarımızı yasadan doğan haklarını kullanma bilinçli ve etkili olmaları gerekiyor"