Kuşadası"nda alışveriş yapan turistlerin haklarının korunması için “ Kuşadası Tüketici Hakları Koruma Kurulu” oluşturulmasına karar verildi.
Gemilerden inen turistlerin şehir merkezine bırakılmadan otobüslerle büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilerek tekelleşme yaratılması ve ayrıca gemilerde Kuşadası"nı kötüleyen ve Türk turizmine darbe vuran bildiriler dağıtılması üzerine yaşanan gerginliğin ardından başlayan süreçte, bir yandan gemi şirketleri uyarılırken, bir yandan da alışveriş yapan turistlerin haklarının korunması için girişim başlatılmıştı. Yapılan toplantılarda gemi şirketlerine yönelik sert uyarılar yapılırken, ayrıca Kuşadası"ndan alış veriş yapan turistlerin haklarının korunması için Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Esnaf Odası, Kuşadası Şoförler Odası TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı, Kuşadası Otelciler Derneği ve Kuşadası Kuyumcular Derneği temsilcilerinin üye olduğu “Tüketici Hakları Koruma Kurulu” oluşturuldu.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen başkanlığındaki Tüketici Haklarını Koruma Kurulu tarafından, kamuoyunun ve esnafının bilgilendirilmesi amacıyla bir bildiri yayınlandı. Kurula üye kurum ve kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin imzaladığı bildiride, Kuşadası"nda tatil yapan turistlerin birer gönüllü turizm elçisi olduğuna dikkat çekilerek, tatile gelen her turistin Kuşadası"ndan memnun ve mutlu ayrılması için tüm kesimlerin üzerlerine düşeni yapması istendi.Kuşadası"nın en önemli ve birinci gelir kaynağının turizm olduğu belirtilen bildiride, bu kaynağı yok etmeye yönelik olumsuz girişimlerin turizme büyük zarar verdiği vurgulandı. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve 5 meslek kuruluşu başkanın imzaladığı basın bildirisinde turistlerin memnun ayrılması Tüketici Haklarını Koruma Kurulu"nun oluşturulduğu vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:
Bilindiği üzere, Kuşadası'nın en önemli geçim kaynağı turizmdir. Bu kaynağı yok edecek, olumsuz yönde etkileyecek her türlü hareket şehrimize ve ülkemize yapılan en büyük kötülüktür. Bu nedenle Kuşadası'na gelen misafirlerimizin memnun ayrılması için talep ve haklarını koruyacak, sorunlara anında müdahale edecek ve sorunları en kısa sürede çözecek bir kurul oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kurulun adı Tüketici Haklarını Koruma Kurulu 'dur. Kurulumuzun amacı, Kuşadası ticari hayatını etkileyen tüm olumsuzlukların ve buna bağlı tüketici şikayetlerinin değerlendirilmesi, Kuşadası ticari hayatının güvence altına alınması, Tüketici şikayetlerinin en kısa zamanda değerlendirilerek mağduriyetlerin giderilmesi, buna bağlı olarak ticaret erbabı arasındaki ilişkilerin koordine edilmesi ve bunlar arasındaki sorunların en kısa sürede çözülmesi, Kuşadası ticari hayatındaki tekelleşmenin ve ticari hayata uygun olmayan davranışların önüne geçilmesi, Rekabet Kanununa uygun olmayan davranışların tespit edilmesi ve bu kanuna göre düzenlenmesi, Tüketici şikayetleri ve iletişim için ortak telefon numarası belirlenmesi ve belirlenen numaranın şehrin belli yerlerinde afişe edilmesi, bununla ilgili sekretaryanın Kaymakamlıkta kurulması, Kuşadası ticari hayatında kayıt dışı unsurların yok edilmesi gibi başlıca olumsuzluk yaşanan konuları çözüme kavuşturmayı hedeflemektedir.