Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) görevli memur Erdoğan Erdoğan, 2008 yılında özel bir bankadan 15 bin lira tüketici kredisi kullandı. Erdoğan, 5 yıl boyunca hayat sigortası poliçe bedeli olarak tahsil edilen ücretin iadesi için bankaya müracaat etti. Bankadan olumsuz yanıt alan Erdoğan, bir süre sonra Erenler Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Şikayeti değerlendiren heyet, Yargıtay'ın başka bir dava hakkındaki kararını emsal göstererek, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinde yer alan ''Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır'' hükmü gereğince başvuruyu haklı bularak, sigorta bedeli olarak alınan 362 liranın Erdoğan'a iadesine karar verdi.

Banka, hayat sigortası poliçe bedeli olarak tahsil ettiği 362 lirayı Erdoğan'ın hesabına iade etti.

''Dosya masrafıyla ilgili de müracaat edeceğim''

Erdoğan, AA muhabirine bankadan kredi kullanırken yetkililerin dosya masrafı veya hayat sigortası bedeli alınmayacağını söylediklerini, ocak ayında hesapları incelediğinde hayat sigortası bedeli altında kesinti yapıldığını gördüğünü anlattı.

Kesintinin haksız olduğunu düşünerek bankaya müracaat ettiğini, olumsuz yanıt alınca konuyu hakem heyetine ilettiğini belirten Erdoğan, ''Tüketici Hakem Heyeti, benden alınan sigorta kesintilerinin iadesine hükmetti. Karar bankaya tebliğ edildikten 10 gün sonra tarafıma 362 lira iade edildi. Hayat sigortasının yanı sıra dosya masrafıyla ilgili de müracaat edeceğim'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, bankaların yaptığı kesintilerin hukuka uygun olmadığını savunarak, tüketicilerin haklarını aramaları gerektiğini söyledi.