Tüketici Hakları Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, ''Tüketici kredilerinden kesilen gerek KKDF gerekse BSMV, tüketici kredisi kullanan tüketiciler için kalıcı bir soyguna dönüşmüştür'' dedi.
Kutbay, yaptığı yazılı açıklamada, bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerine uygulanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranının yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildiğini, bankaların da tüketici kredisi kullananlara yeni bir ödeme planı verdiğini belirtti.
Bir çok tüketicinin, derneği arayarak ne yapacaklarını sorduğunu bildiren Kutbay, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
''KKDF ile Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) bankalar tarafından devlete ödenmesi gerektiği halde, bu kesintiler tüketicilere yansıtıldığı için 2005 tarihinde TÜDEF tarafından açılan dava şu anda Yargıtay'da devam etmektedir. Tüketici kredilerinden kesilen gerek KKDF gerekse BSMV, tüketici kredisi kullanan tüketiciler için kalıcı bir soyguna dönüşmüştür. KKDF'ye ilişkin artışın kredi kullanım tarihine bakılmaksızın 28 Ekim 2010 tarihinden itibaren uygulanması ve kredi kullanan tüketicilere yeni ödeme planı çıkartılması, Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'ya aykırıdır.''
Kutbay, KKDF artışından önce tüketici kredisi kullanan tüketicilere yeni ödeme planı çıkartılarak fon artışının yansıtılmasının, söz konusu yasanın 10. maddesine göre aykırı olduğunu savundu.