TÜİK, Aralık ayına ilişkin sanayi üretimindeki daralmayı yüzde 11.9"dan yüzde 17.6"ya revize etti. 2008"de üretim yüzde 0.9 azaldı. TÜİK Başkanı Demir, “Kamuoyundan özür diliyoruz. Konuyla ilgili soruşturma başlattık” dedi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarihi bir hata yaptı. TÜİK, saat 10.00"da Aralık ayı için yüzde 11.9 olarak açıkladığı sanayi üretimi rakamını yüzde 17.6"ya revize etti. CNBC-e anketinde beklenti yüzde 15.3"lük düşüş yönündeydi.
Haberin devamı

TÜİK"in açıkladığı son rakamlar üretimde aylık bazda rekor düşüşü ifade ediyor. TÜİK, Kasım ayında yüzde 13.9 olarak açıklanan düşüşü yüzde 13.3"e revize etti. Sanayi üretimi, 2008 yılının Ocak ayında yüzde 11.6, Şubat"ta yüzde 8.4, Mart"ta yüzde 2.6, Nisan"da yüzde 7, Mayıs"ta yüzde 3.2, Haziran"da yüzde 2.4, Temmuz"da yüzde 3.8 artarken, Ağustos ayında yüzde 3.6, Eylül ayında yüzde 4.3, Ekim ayında yüzde 6.8, Kasım"da ise yüzde 13.3 oranlarında geriledi.

2008"DE ÜRETİM YÜZDE 0.9 DARALDI
Düzeltme sonrasında 2008"de üretimdeki daralma yüzde 0.9 olarak belirlendi. Üretimde yıllık bazda 2001"den bu yana ilk kez daralma görüldü. 2007 yılında sanayi üretimi yüzde 6.9 artmıştı.

TEKSTİLDE HESAP KARIŞTI
Verilerdeki hata, tekstil üretimine ilişkin rakamların yanlış hesaplanmasından kaynaklandı. TÜİK daha önce yüzde 40 artış olarak açıkladığı tekstil ürünleri imalatını yüzde 23.7 düşüş olarak revize etti.

İMALAT SANAYİİNDE YÜZDE 20"LİK DÜŞÜŞ
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Aralık"ta üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2, imalat sanayi sektöründe yüzde yüzde 19.9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 5.3 geriledi.

İmalat sanayi üretim endeksi alt gruplarında en yüksek düşüş oranı yüzde 57.3 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında gerçekleşti. Onu , yüzde 52.2 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ve yüzde 38 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.

TÜİK: KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLİYORUZ
CNBC-e"ye konuşan TÜİK Başkanı Ömer Demir, yapılan hataya ilişkin olarak şunları söyledi: “Veri girişi esnasında bilgisayarların çökmesi nedeniyle kontrol işlemlerimizden kaçan hatayı daha sonra telafi etme imkanı oldu. Manyetik ortamdaki bir hatadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Kamuoyundan özür diliyoruz. Tedbirlerimizi çok sıkı bir şekilde alacağız. Bununla ilgili bir soruşturma başlattık; onun sonucuna göre gerekeni yapacağız. En geç 1 hafta içerisinde en ince detayına kadar çıkarırız ve gerekli tedbirleri alırız, kimsenin şüphesi olmasın.”

SAĞLAM: BÖYLE BİR HATA GÖRMEDİM
Referans Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Sağlam da “TÜİK"in böyle bir hata yaptığını hiç görmedim. Bence çok kötü yönetiliyor, sorgulanmıyor. Kasıt olduğunu sanmıyorum. Bu rakam gösteriyor ki, derin bir daralma var” diye konuştu.


MİLLİYET