Dernek binasında basın açıklaması yapan Yılmaz, tüketicinin, bankalara başvurarak geriye doğru 10 yıllık kredi kartı aidatlarını talep etmesi gerektiğini dile getirdi. Bankaların, tüketici ile pazarlık yaparak ikna etmeye çalıştığını ifade eden Yılmaz, ikna olmayanların ise mahkeme masrafları ile korkutulduğunu vurguladı.

AB ülkelerinde, kredi kartından 2-3 Euro alınırken, Türkiye'de bunun iki üç kat fazla olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: "Ayrıca, kredi kartından alınan gecikme faizleri de hala yüksektir. Mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücreti de hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmadığı gibi aslında vadesiz hesaplar için Merkez Bankası'nın 2006/1 tebliği 3.maddesine göre bankalar, tüketiciye yıllık azami yüzde 0,25'e kadar bir oranda faiz vermeleri gerek. Hayat sigortası ise isteğe bağlı olup yasal bir zorunluluğu bulunmamaktadır."

Yılmaz, tüketici kredilerinden alınan dosya masrafı, hayat sigortası, konut ve araç kredilerinden alınan ekspertiz ücretinin hukuka aykırı alındığını belirterek, şöyle devam etti: "Çünkü sözleşmelerde alınan kredi miktarı, faiz ve komisyon oranları belli olup bunun üzerinden tüketiciye bir ödeme planı verilmekte ve taraflar karşılıklı imzalamaktadırlar. Dosya parası adı altında alınan hava parası veya kredi işleminin doğal işlemleri sayılan ekspertiz ücreti ve ipotek fek ücretinden ayrıca ücret alınması hakkaniyet ölçülerine sığmaz. İpotek talebi bankaya aittir. Bunu tüketiciye fatura etmemeli ve ipoteği kaldırmak için tüketiciden ayrıca ipotek fek ücreti alınmamalıdır."

Sıtkı Yılmaz, konuşmasının ardından, tüketici haklarının kamuoyuna duyurulmasında katkısı bulunan muhabirlere plaket verdi. Cihan Haber Ajansı Muhabiri Adem Elitok'un teşekkür plaketini, Tüketiciler Derneği Nilüfer Şube Başkanı Turan Aras takdim etti.