Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yarın yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandığını belirterek, "Hiçbir yasa, düzenleme, kutsal metin değil. Süreçlerde tekrar ihtiyaç doğması halinde ihtiyaç gidecek şekilde yeniden düzenlemesi olur." dedi.

Yazıcı, partisinin Kocaeli, Düzce, Sakarya, Karabük, Yalova, Bartın, Zonguldak ve Bolu teşkilatlarının yer aldığı ''2. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı''na katıldı. Yazıcı burada yaptığı konuşmada, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu'na da değindi. Yazıcı, Türkiye'de 57 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nun bulunduğunu, bunun 1 Temmuz'da değişeceğini belirtti. Kanun bin 535 maddeden oluştuğunu kaydeden Yazıcı, şunları söyledi: "5-6 üzerinde çalıştık. Bu kanun hedef kitlesinin yanına tüm aktörleri ve onların temsilcilerini dinledik. Bilim heyeti ve uzmanlarla tartıştık ve gerçekten süreçlerde ticari hayatın aktörlerini, aktivitesini azaltacak, rekabet gücünü azaltacak ve hedeflediğimiz yere varmalarını engel teşkil edecek düzenlemeleri ayıkladık, parlamentoya taşıdık, diğer siyasi partiler gruplarının desteğini sağladık. Komisyondan geçirdik, Meclis'te tasarısını imzaladık. Bugünde Cumhurbaşkanımız imzaladı. Yarın yürürlüğe girecek."

Bakan Yazıcı, bu süreçte çok eleştiri de aldıklarına vurgu yaparak, "Ama hep şunu söyledik. Bizim yönetim anlayışımızda hangi düzeyde olursa olsun, ister, tüzük, ister genelge, ister yönetmelik amacımız o düzenlemenin hedefindeki insanların hayatını kolaylaştırmak. Önündeki engelleri kaldırmak. Biz AK Parti olarak insan odaklı çalışma yürütüyoruz. Bizim bütün faaliyetlerimizin merkezinde insan var. Hiçbir yasa düzenleme kutsal metin değil. Süreçlerde tekrar ihtiyaç doğması halinde ihtiyaç gidecek şekilde yeniden düzenlemesi olur. Böylece yeni Türk Ticaret Kanuna operasyon yaptık. Bu kanun yürürlüğe girecek." ifadelerini kullandı.

YAZICI: ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERLE İLGİLİ KIYAMET KOPARMANIN ANLAMI YOK

Yazıcı, konuşmasında, bugün Meclis'te ele alınan Özel Yetkili Mahkemeler'e de değindi.
Mahkemelerle ilgili çok yoğun tartışmanın olduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti: "Bugün Meclis'e geliyor. Şu yanlış bir kere, Türkiye'de terörle ve darbe ve darbeye teşebbüsle mücadelede, çetelerle mücadelede, mutlaka özel yetkili dediğimiz mahkemelerin var olmasına, ya da yok olmasına bağlamamak lazım. Biz adaleti önemsiyoruz. Esas olan adalet. Adalet olarak irdelediğimiz süreçlerle ilgili insanların kafasında bir takım sorulara yol açacak uygulamalar varsa, yönetimin sorumluluğu yasama organının görevi, bu soruları cevaplamak, sorun varsa sorunları ortadan kaldırmaktır. Onun için özel yetkili mahkeme olarak nitelediğimiz bana göre ihtisas mahkemeleri bunlar. Bu alanla ilgili yapılacak düzenlemeler dolaysıyla kıyamet koparmaya çalışmanın anlamı olmadığını düşünüyorum. Hiçbir zaman çetelerle, çeteleşme, hukuk dışı davranışlar, darbe ve darbeye teşebbüslerin hiçbir süreçte hukukun alanına dışına çıkartılması söz konusu olmamıştır, olmazda. Bütün arkadaşlarımın bu konuyu, bu şekilde değerlendirmesinde yarar olduğu inancındayım."

"SURİYE İLE TİCARET HACMİNDE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜŞ VAR"

Yazıcı, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nca düzenlenen ''2. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı'' öncesi basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Yazıcı, Suriye'yle ilgili yaşanan son gelişmelerin sorulması üzerine, basında yer alan konularla ilgili değerlendirme yapmasının söz konusu olmadığını bunun da doğru olmayacağını söyledi.

Suriye ile ilgili yalnızca ticari ilişkileri değerlendirebileceğini ifade eden Yazıcı, Suriye'nin Türkiye ile en uzun kara sınırı olan ülke ve en çok kara hudut kapısı olan komşusu olduğunu kaydetti. Bakan Yazıcı, bu süreç başlamadan önce, Suriye ili 8 sınır kapısının açık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: ''Şu anda 4 kapımız çalışıyor. Bu kapıların 4'ünden de insan geçiyor, 2'sinden eşya taşıması oluyor. Eşyaların taşındığı, ticaretin devam ettiği yalnızca 2 kapımız var. Ticaret hacmi olarak baktığımızda, geçen yılla kıyasladığımız zaman, önemli ölçüde düşüş var.''

Bu düşüşün, tüccarların ticari aktivitesini sonlandırmadığını anlatan Yazıcı, tüccarın bu seçenekleri başka yollar bularak ve hükümetin öncülük yapmasıyla başka kanallardan, başka ülkeler üzerinden devam ettirdiğini dile getirdi. Bakan Yazıcı, ''2012 yılı rakamlarına baktığımızda, geçen yılki ihracatımızı aşağı yukarı 5 ay itibariyle yüzde 12 oranında artırdık, ithalatımızda ise yüzde 2 oranında bir azalma var. Cari açıkta da önemli bir azalma var. Haziran ayı rakamlarını TİM Başkanı ile birlikte Pazartesi günü Rize'de açıklayacağız.'' ifadelerini kullandı.