Başbakan Yardımcılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına ait atama kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, Türk Tarih Kurumu Başkanı Birinci, Polis Akademisindeki asli görevine geri döndü.
 
Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne Bakanlık Müşaviri Zeki Can atandı.
 
Türk Tarih Kurumuve Türk Dil Kurumu kaldırılıyor mu?
 
Hükümet’in TDK ve TTK’nın tüzel kişiliklerini kaldırarak Atatürk’ün vasiyeti ile sahip oldukları haklar ve gelirlerin "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu"na devretmeyi planladığı haberleri basına yansımıştı.
 
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Güneş, Atatürk’ün 1931 yılında TTK’yı, 1932 yılında da TDK’yı kurduğunu, her iki kurumun da yeni ulus-devletin gelişmesinde çok önemli işlevler yüklendiğini anımsatmıştı.
 
Atatürk’ün vasiyetnamesinde her iki kurumun da gelir sahibi olarak özerk kalabilmesi için Türkiye İş Bankası’ndaki hisselerinin nemasından yararlanmasını istediğini, bunun tenfiz memuru olarak da CHP’yi tayin ettiğini kaydeden Güneş, "CHP de uzun yıllardır bu görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. Şurası açıktır ki, Atatürk’ün CHP’ni bu infazdan yükümlü tutması tercihi CHP’nin ulus-devletin gelişme ve güçlenmesini amaçlamasından kaynaklanmaktadır. CHP alelade bir mali denetmen değil, ulus-devletin siyasal güvencesidir" demişti.
 
Güneş, 12 Eylül darbe yönetiminin o zamana kadar dernek niteliğinde olan TTK ve TDK’yı devletleştirerek Atatürk’ün vasiyetnamesinin açıkça çiğnendiğini, her iki kurumun nemalandırılmasında bu yüzden sorun çıktığını ifade ederek "Şimdi yeniden bu kurumların özerkliğinin sağlanması gerekirken, hükümetin bu kurumları büsbütün mali destekten yoksun bırakılacak biçimde statülerini değiştirilmesi çok yanlıştır. Bunu anlamak mümkün değildir. Biran önce bu girişimden geri dönülmesi ve her 2 kurumun özerkliğinin sağlanması gereklidir" dedi.