Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Eğitim Vakfı’nın başta şehit çocukları olmak üzere tüm ordu personelinin yükseköğrenim gören çocuklarına hizmet veren İstanbul, Ankara, Konya ve Kıbrıs’taki toplam 6 yurdu kapanıyor. Kamu yararı statüsündeki vakfın, “zarar ettiği” gerekçesiyle kapattığı yurtlar için tüm subay ve astsubayların maaşından kesinti yapılıyor ve yurtlarda kalan öğrencilerin her biri aylık 570 TL aidat ödüyor.

TSK Eğitim Vakfı 1957’de dönemin Devlet Bakanı ve Milli Savunma Bakanı Vekili Şem’i Ergin tarafından kuruldu. Vakıf, KKTC de dahil olmak üzere yurt genelinde toplam 3 bin 152 öğrenciyi barındırma kapasitesine sahip 18 öğrenci yurdu açtı. Vakıf, Haziran 2012’de genel müdür emekli Tuğgeneral Tacettin Coşkun imzasıyla “İstanbul Sarayburnu Öğrenci Yurdu, Ankara Yıldız Erkek Öğrenci Yurdu, Konya Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu ve Kıbrıs Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu”nu kapatma kararı aldı. Kapatma kararı “Yurtların uzun süredir zarar etmesi, bu zararların sürekli vakıf kaynaklarından karşılanması ve doluluk oranlarının düşük olması” gerekçesine dayandırıldı. TSK Eğitim Vakfı’na ait 6 yurt, 30 Eylül tarihinde faaliyetlerine tamamen son verecek.

ŞEHİT ÇOCUKLARI AÇIKTA
Vakfa ait 6 yurdun kapanmasının ardından, bir kısmı şehit çocuğu olmak üzere yaklaşık 1000 öğrenci açıkta kalacak. Yurtları kapanan öğrencilerin, bulundukları kentlerdeki üniversitelere kayıtlı olması nedeniyle, vakfa ait diğer yurtlara taşınmaları ise mümkün değil.

“Zarar ettiği” gerekçesiyle kapanan yurtların kurucusu olan vakıf, kamu yararına vakıf statüsünde olduğundan hem vergi vermiyor hem de kâr amacı gütmemesi gerekiyor.