Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO), yerli savunma sanayini atağa kaldırmak için evsahipliği yapacağı 24-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilecek 3. Malzeme Yerlileştirme Sergisi'nde, tüm yerli üreticilerin ziyaretine açık olacak.
 
Sergide, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yurt içinden temin imkanlarını araştırdığı 8 bin kalem malzeme, ilgili kuvvetlere ayrılmış olan stantlarda sergilenecek. Bu 8 bin kalem malzemenin 4 bini için yerli üretici bulunması hedefleniyor. Ziyaret için gelen sanayiciler ile söz konusu ürünlerin üretiminde birlikte çalışabilme imkanları görüşülecek. Sergide, TSK yetkilileri sanayicilerle yüz yüze görüşmeler yapacak.
Sergiye ilişkin değerlendirme yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ''Malzeme Yerlileştirme Sergisi ile TSK'nın ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan temin etmesini sağlarken, Türk sanayinin de kalite ve standart açısından daha yüksek noktalara ulaşmasını hedefliyoruz'' dedi.
 
Yalçıntaş, önceki yıllarda TSK Müşterek Malzeme Sergisi adıyla düzenlenen sergilerde 9 bin 665 malzemenin sergilendiğini ve bunlardan 3 bin 340'ının yerlileştirildiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Bugüne kadar yürütülen yerlileştirme çabaları sayesinde 9 bin firma yurt içi olarak kayda alındı. Toplamda elde edilen tasarruf 25 milyon doları buldu. Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan alımların toplamı yıllık 70 milyon dolar ölçeğindedir. Deniz Kuvvetleri'nin öncülük ettiği Malzeme Sergisi etkinliği ile bu alımların yerli üreticiden teminini hedefliyoruz.''
AA