Askeri savcılık 15 gündür Türkiye"nin gündemini oluşturan “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın Genelkurmay"da hazırlanmadığını açıkladı. Belgenin altında imzası bulunan Albay Çiçek hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar veren savcılık dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderdi.

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Taraf Gazetesinde yayımlanan “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgeyle ilgili soruşturmayı tamamladı. Askeri Savcılık, belgenin Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde hazırlanmadığı kanaatine varıldığı ve belgenin aslının olmaması nedeniyle, fotokopi belgedeki imzanın Albay Dursun Çiçek"e ait olduğunun ispatlanamadığı sonucuna vardı. Askeri Savcılık bu yüzden soruşturmayla ilgili takipsizlik kararı vererek, dosyayı belgeyi hazırlayanların ortaya çıkarılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderdi.

Askeri Savcılık, Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Destek Şube Müdürlüğü"nde hazırlandığı iddia edilen ve Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı belgeyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı"nca verilen soruşturma emri uyarınca yapılan soruşturmanın tamamlandığınıaçıkladı:

GENELKURMAY"DA HAZIRLANMADI: Belgenin Genelkurmay Başkanlığı Karargahı"nda düzenlenmediği tespit edilmiş, böyle bir belgeyle ilgili olarak gerek elektronik ortamda, gerekse de yazılı kayıtlarda herhangi bir bilgi, belge, emir veya emareye rastlanılmamıştır. Belgenin Genelkurmay Başkanlığı"nda hazırlanmadığı, böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4. sayfasındaki imza bloğunda Albay Dursun Çiçek"in isminin üzerinde yer alan imzanın, şüpheli Dursun Çiçek"e ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından, olay ve Dursun Çiçek ile ilgili itiraz yolu açık olmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.

İSTANBUL SAVCILIĞI BULSUN: Belgenin aslının mevcut olmaması nedeniyle, bu belgenin hangi amaçla kim veya kimler tarafından üretildiği, üretenlerin amaçları, özellikle TSK"nin bir şekilde hedef alınıp alınmadığı ve belgenin Taraf Gazetesi muhabirine ulaştırılmasıyla aynı gazetede yayımlanması olayları hakkında adliye mahkemelerinin görevli ve yetkili oldukları anlaşıldığından, itiraz yolu açık olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının görevsizliğine, soruşturma dosyasının gereğinin takdir ve ifası için görevli ve yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderilmesine karar verildi.

Askeri yazışma kurallarına uymuyor

Askeri Savcılık, “maddi gerçeklere ulaşılabilmesi” için her tür teknik imkandan yararlanıldığını belirterek, soruşturma aşamalarına dair de bilgiler verdi. Çiçek"in görev yaptığı Genelkurmay Hareket Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü"nde kullandığı 2 bilgisayar da dahil olmak üzere 14 bilgisayarın sabit diskleri ile bilgisayarların bağlı oldukları ana sunucu ve yedeklerinin muhafaza edildiği Genelkurmay Muhabere Merkezi"nde, teknik bilirkişiler tarafından yapılan incelemede belgeye veya belgenin izine rastlanılmadı.

Belge üzerinde karargah çalışma usulleri, askeri yazışma teknikleri ile emir, talimat, yönerge ve uygulamalara uygunluğu açısından yapılan bilirkişi incelemesi sonunda da, belgenin şekil açısından hiçbir askeri yazı biçimine uymadığı, resmi evrak niteliği kazandıracak herhangi bir unsuru içermediği, karargah çalışma usulleri ve askeri yazım teknikleriyle uyuşmayan birçok maddi hata bulunduğu, askeri yazışma gelenekleriyle örtüşmeyen ibare ve kısaltmalara yer verildiği belirtildi.

Askeri Savcılığın imzanın kime ait olduğunu saptamak için Jandarma ve Emniyet"ten gelen raporların yanı sıra TÜBİTAK"a da başvurması dikkat çekti.

Askeri savcılık 6 sorunun yanıtını aradı

Askeri Savcılık"tan yapılan açıklamada, sonucun bildirilmesiyle yetinilmedi ve “konunun kamuoyunu yakından ilgilendirmesi nedeniyle ayrıntılı bir bilgilendirme yapılmasının zorunlu olduğu” belirtildi. Soruşturmada şu sorulara yanıt arandı:

- Belge Genelkurmay Karargahında, Albay Çiçek veya başka bir personel tarafından hazırlandı mı?

- Bu konuda emir verildi mi?

- Belge içeriği ve belge doğru mu?

- Devletin güvenliğine ilişkin herhangi bir belge üzerinde sahtecilik yapıldı mı?

- Tahsis olunduğu yerden başka bir yerde kullanıldı mı?

- Hile ile alındı mı veya çalındı mı?

4 sorunun yanıtı aranacak

Askeri Savcılık görevsizlik kararı ile İstanbul"a gönderdiği görevsizlik kararında şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- Belge kim veya kimler tarafından üretildi?

- Üretenlerin amaçları nedir?

- Bu suretle Türk Silahlı Kuvvetleri hedef alındı mı?

- Belge Taraf muhabirine nasıl ulaştırıldı?

Savcılar İstanbul"a gelmiş

Özel yetkili İstanbul Başsavcılığı"ndan istenen belge geldiğinde belgenin fotokopi olduğunun görülmesi üzerine askeri savcılar, İstanbul"a giderek Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla görüştü ve belgenin fotokopi olduğu, aslının bulunmadığı, ele geçirilmediğini öğrendiler.

"Adli Tıp raporuna göre ifade alınacak"

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı"nın dün irtica belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek hakkında kovuşturmaya yer olmadığını açıklamasının ardından Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"nde hareketli saatler yaşandı. Ergenekon soruşturmasına bakan savcılar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı"nın başkanlığında biraraya gelerek yaklaşık 4 saat toplantı yaptı. Toplantıya Savcı Zekeriya Öz"ün ise katılmadığı öğrenildi.

Başsavcı Vekili toplantı yaptı

Toplantı sonrasında kısa bir açıklama yapan Çolakkadı, “Ergenekon savcıları çalışıyordu. Ben de kendilerinden son duruma ilişkin bilgi aldım. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Albay Çiçek"e ait imza örneklerini Adli Tıp Kurumu"na bugün (çarşamba) gönderdik. Aynı zamanda Askeri Başsavcılığı"nın yaptırdığı kriminal incelemeye ilişkin raporla belgenin ele geçirilmesinden sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Labaratuvarı"nın hazırladığı raporlar da geldi. Şimdi Adli Tıp Kurumu"ndan gelecek raporu bekliyoruz. Buna göre savcılarımız gerekli görürse ifade alacak” dedi.