Peki, Olaylar seyrederken neler değişti? Prof. dr. Nevzat Tarhan, yaşanan olayları, değişimleri ve nedenlerini analiz etti:
Tesadüfle açıklanamayacak olaylar ve değişimler yaşıyoruz.

Birinci olay AB Komiseri O"nell Türkiye"nin halkı ve yargısı ile birlikte askeri müdahalelerle hesaplaşabilmesine resmen vurgu yaptı.

İkincisi Türkiye bazılarının "Yeni Osmanlıcılık" dedikleri ve aslında uluslararası güç odaklarının menfaatlerine de paralel yeni uluslar arası dış politika atağını sürdürüyor. Dışişleri bakanı “Gazze de insanlık trajedisi sürerken İsrail ile askeri bir ilişki içinde olamayız” diyor. Bu görüş toplum çoğunluğunun görüşüne paraleldir.

Üçüncüsü PKK dağdan inmeye başladı. Hem Ortdadoğu hem de Güneydoğu da ciddi bir barış seçeneği ortaya çıktı. Hatta Obama"ya Barış nobeli verilerek dünyada Barış talebi güçlü bir toplumsal irade haline geldi.

TSK kışkırtılmak isteniyor

Dördüncüsü TRT"de Gazze olaylarını konu alan "Ayrılık" dizisi "Gerçeklik" ilkesine uygun olarak abartmadan konuyu yansıttığı halde İsrail"in ve Türkiye"deki yandaşlarının aşırı tepki vermesi.

Beşincisi İsrail Haartz gazetesi “Atatürk şimdi mezarında ters dönüyordur” diyerek hassasiyetleri kaşıyor. İsrail eski konsolosu Amihai “TSK giderek İslamlaşıyor” açıklaması yapıyor.

Olaylar seyrederken neler değişti?

Ekonomik krizin rolü:

Birinci değişim bütün dünya kamuoyunda İsrail politikalarını kınayan ve ekonomik krizin sorumlusu olarak İsraili ve Yahudi dayanışmasını gören kanaatin yaygınlaşması idi. BM bu kanaate sessiz kalamazdı.

İkinci değişim hükümet yedi senedir kendisini İsrail ile iyi geçinmek zorunda hissederek sürekli taviz verdi, hayır demedi. Uluslararası İsrail lobisine hep evet demek zorunda olduğunu hissetti. Fakat İsrail lobisi doymak bilmiyordu.

İsrail"in sözel uyarıları dinlememesi davranışsal uyarıları gerektiriyordu. BM İnsan Hakları Konseyi de aynı kanıya vararak Gazze olaylarını insanlık suçu ilan etti. Misket bombalarını ve sivil hedeflerin bombalanmasını şiddetle kınadı. Cezai yaptırımları önerdi.

Üçüncü değişim TSK"nın bütün kışkırtmalara rağmen sağduyu ile hareket etmesi, dünyadaki dış politika değişimlerini iyi okuması, ABD ve AB üst yönetimlerinin ve dünya toplumunun barışı ciddi olarak hedeflediklerini anlaması idi.

Dördüncü değişim politik psikolojide karşılığı olan Yahudi ahlakına uygun davranılması idi.

"Yahudi kardeşlerimiz izin verirlerse onları eleştirmek istiyorum"

Birincisi dünya Yahudileri etnik narsisizmlerini fark etmelidirler. Benim bu görüşüm antisemitizm değildir, bilimsel gerekçelerimi okumadan kanı sahibi olmamak gerekir.

İkinci eleştirim: Dünyada savaş Almanya"sında doruk noktasına çıkmış çirkin olan antisemitizm vardır ve gerçektir. Fakat antisemitizm sebep değil sonuçtur. Yahudilerin etnik narsisizmi antisemitizmi besliyor. Antisemitizm de Yahudilere hata yaptırıyor.

Üçüncü eleştirim: Narsisizmin dört ana özelliği kendilerinde var mı özeleştiri yapmalarını bekliyorum. 1- Kendilerinin özel ve önemli olduğuna dair büyüklük duygusu taşıma, 2- Hayal dünyalarında güç, başarı, şöhret, para, güzellik gibi değerlerin ön planda olması, 3- Empati yapamama yani başkalarının duygularını, haklarını ve ihtiyaçlarını anlayamama ve dikkate almama. Hep ayrıcalık beklentisi içinde olma, 4- Eleştiriye aşırı duyarlı olma, basit ve haklı eleştirileri bile düşmanlık olarak yorumlama.

Dördüncü eleştirim: Özellikle dindar Yahudiler Tevrat metninin vurguladığı etnik gururu hep hissederler. Sıradan olmamak için çok çalışırlar. Dünyadan hep ayrıcalık beklentisi içindedirler. Gerekirse çatışma çıkararak güçlerini devam ettirmeyi doğal kabul ederler. Laik Yahudilerin daha objektif olmaları gerek miyor mu?

Bugün çıkamadığımız ekenomik krizde yahudi ahlakının ve para piyasalarında bencil, doyumsuz, açgözlü uygulamalarının rolünü ekonomistler vurguluyorlar.

Yahudilerin etnik narsisizmine karşı değişim motivasyonu vermek için üç önemli şey,
1-Değer verdikleri şeyin kaybının çok yakın olduğunu hissetmeleri. Yahudi dünyası eğer ciddi barış şüreci başlatmazsa çok değer verdikleri kutsal topraklarını tekrar kaybeceklerdir.

2-Eleştirilerde ciddi olunduğu anlatılmalı, yapılan hatalar maddeler halinde kararlı ve tutarlı bir şekilde açık açık yazılmalı. Yani açık diplomasiye devam edilmeli. Kararlı, tutarlı ancak soğukkanlı politikalar İsrail Lobisi"nin oyununu bozar.

3-Yahudilere her istediklerinin onların menfaatlerine uygun olmadığı ısrarla ve tekrarla söylenmelidir. TRT"deki "Ayrılık" dizisi gerçeklik ilkesine uygun devam ederse kesinlikle geri adım atılmamalıdır. Karşı lobicilik olarak Türkiye"nin elini güçlendirmektedir. Lobicilik menfaat paylaşımlarının yeniden dağıtılmasını sağlar.

Başı dik Genelkurmay Başkanı

28 Şubat 1997 günleri Genelkurmay özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koridorları Yahudi subay doluydu. Generallerimizin İsrail lobisinin maşası olmamaları ve İsrail lobisinden korkarak doğrulardan vazgeçen politikaların değişmesi sevindiricidir.

Ağlama duvarının önünde boynu bükük Genelkurmay Başkanı çok şükür bu defa başı dik durabiliyor. İsrail uçaklarına izin vermedi.

Dünya barışı için, milli egoları çok büyük, egolarını kutsallaştırmış ve gururları akıllarının önünde olan Yahudilere dünyanın bir parçası olmaktan mutlu olmayı ve yetinmeyi başarmalarını diliyorum.

Yahudi dünyasına değişim motivasyonu vermek için ilkeli barış politikalarına devam edilmelidir. Tarihte büyüklerini dinlemeyen İsrail oğulları atalarının akıbetlerini tekrar okumalılar. Böyle giderse onlara bir Hz. Danyal gerekecek.

(Not: Narsisizm bir hastalık değildir, kişilik bozulmasıdır. Tedavi edilmez kişi ancak talep ederse rehberlik yapılır. Sanıldığının aksine başarı için gerekli değildir. Kişiyi başarılı ama mutsuz ve yalnız yapan kişilik yapısıdır./haber7