Askeri kaynaklara göre helikopterin Silvan'daki olay sonrası kalkışında sorun yok ama yanıt aradıkları soru neden olayın 21 dakika geç haber verildiği...

13 askerin şehit olduğu Silvan'daki çatışmayla ilgili ayrıntılar açıklandı, ancak soru işaretleri bitmedi. Helikopterin 1 saat 6 dakikada olay yerine gitmesi tartışma konusu olurken "hazırlık, kontrol ve uçuş süreci" nedeniyle bunu normal bulan askeri kaynaklar asıl çatışmanın neden 21 dakika sonra bildirildiğini araştıracak. 

Milliyet yazarı Fikret Bila bu konuda askeri kaynaklardan aldığı bilgiyi köşesine taşıdı. Açıklamadaki helikopterlerle ilgili paragrafa açıklık getirmek istediklerini belirten Genelkurmay yetkilileri şu bilgiyi verdiler:

HELİKOPTER 1 SAAT 6 DAKİKADA OLAY YERİNDE

"Helikopterlerin, çatışma bilgisi geldikten sonra olaya müdahale ediş sürelerinde bir sorun gözükmüyor. Helikopterlerin uçuşa hazır hale getirilmeleri belli bir süre alır. Yönergeye göre bu süre 45 ila 60 dakikadır. Helikopterlerimiz bu süreyi kısaltmak amacıyla zaten yüklü beklerler. Ancak motorların çalıştırılmasından, kalkışa hazır seviyeye gelmesinden sonra da yapılması gerekli olan son 'hayati kontroller' vardır. 

Üs bölgesi helikopter talebini 14.39'da aldıktan sonra, 15.21'de havalanmış ve 15.45'te saldırı bölgesine ulaşmıştır. Bu durumda talebin alınmasıyla helikopterlerin olay yerine varışı arasında geçen süre 1 saat 6 dakikadır. Bu süreye 18 dakikalık uçuş süresi de dâhildir. 

Dolayısıyla pilotların ve diğer personelin yönergede öngörülen süreden de kısa bir zaman içinde hazırlıkları tamamlayıp kalkış yaptıkları açıktır."

Bila'nın edindiği bilgiye göre araştırılacak olan saldırının neden üst karargaha 21 dakika geç ulaşması olacak. 

SALDIRI NEDEN 21 DAKİKA GEÇ DUYURULDU

Yazıda askeri kaynak bu konuda da şunları söyledi:

"Araştırılacak olan saldırının üs bölgesine bildirilmesinde bir gecikme olup olmadığıdır. Açıklamada da belirtildiği gibi çatışma 14.18'de başlamıştır. Helikopter talebi üsse 14.39'da ulaşmıştır. Araştırılacak olan bu süredir. Çatışmanın başlamasından sonra üs bölgesine talebin neden 21 dakika sonra geldiği sorusuna yanıt aranacaktır. Kuşkusuz sıcak çatışma koşulları değerlendirilecektir. Yoksa helikopterlerin kalkış ve olaya müdahale sürati bakımından bir tereddüt yoktur."