Arınç da, Genelkurmay"ın yaptığı açıklamaya karşılık verdi

Genelkurmay: Arınç önyargılı ve saptırıcı
AYDIN HASAN Ankara
Genelkurmay Başkanlığı; eski TBMM Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç"ın Ergenekon davasında adı geçen emekli orgeneraller hakkında söylediklerine sert tepki gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dünkü basın bilgilendirme toplantısında şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türk ordusunun savaşlarda ve terörle mücadelede başarısı herkes tarafından bilinmektedir. Eğer gerçekten bu sözler söylendiyse, söz konusu kişinin TSK ve TSK personeline ilişkin düşünce ve görüşleri çok iyi bilinmektedir. Aslında bu tip kişilerin ön yargılı, saptırıcı düşünce ve ifadeleri üzerinde fazla durulmasına da gerek yok. Çünkü bu tip konuşmalar hiçbir zaman doğruları değiştirmez. Ancak bu konuşmalarda önemli bir husus var, o da hukuk fakültesi mezunu bir kişinin, yargı kararı olmadan hiçbir kimseyi suçlamaya, dolaylı olarak da bir kurumu hedef almaya hakkı ve yetkisi olmadığını hâlâ anlayamamış olmasıdır.”

"Savaşacak halleri yok"
Arınç, Ergenekon davası şüphelileri orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon hakkındaki iddialar ile eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı"nın ses kayıtlarını kastederek, şunları söylemişti:
“Emekli orgenerallere ait ses kayıtları ortaya çıktı. Aman Allah"ım neler konuşmuşlar, neler söylemişler. Allah"a çok şükür ediyorum ki Türkiye bunların zamanında bir savaşa falan girmemiş. Yoksa bunların savaşacak halleri yok. Askerlikten başka her şeyi yapmışlar. Siyasetle uğraşmışlar, darbelerle uğraşmışlar.”


Arınç: Kimsenin emir eri değilim
BÜNYAMİN YIL Adana DHAAKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Tuğgeneral Gürak"ın sözlerine, “Türkiye, askeri vesayet altında bir ülke değil. Ben kimsenin emir eri değilim” karşılığını verdi. Arınç, Türkiye"nin askeri vesayet altında bir ülke olmadığını söyledi. Seyhan Kültür Merkezi"nde partililerle bir araya gelen Arınç, daha sonra düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

"Konuşanları eleştirdim"
“Ben hukuku bilirim, avukatlık da yaptım. Bana hukuku öğretmeye kimse kalkmasın. Biz, askeri vesayet rejimi altında değiliz. Biz, demokratik bir hukuk devletiyiz. Dolayısıyla asker kendi zor işleri içerisinde kendi kuralları ve görevleri ile baş başadır. Sivilleri yönetmek, sivilleri azarlamak, sivillerin üstünde demoklesin kılıcı gibi sallanmak hiçbir sivil demokrasilerde bugüne kadar görülmemiştir.”
Hiç kimsenin silahlı kuvvetlere karşı çıkması ve eleştirilerde bulunmasının doğru olmadığını söyleyen Arınç, “Benim söylediğim kasetlerde yer alan bazı ifadelerin eleştirilmesidir. Ben onun sahiplerini eleştiriyorum. Kasetlerde konuşulan bu durumlar TSK"yı yıpratıyor. Bunun da konuşulması gerekiyor. Siyasetçi paspas değildir, siyasetçi şamar oğlanı da değildir. Ben kimsenin emir eri değilim. Ben Sayın Tuğgeneral"den şunu açıklamasını beklerdim. "Evet bugün yayınlanan, açıklanan pek çok olay var. Biz kendi bünyemizde bunları araştırıyoruz, biz Anayasa"ya bağlıyız, biz sivil iktidarın karşısında bir güç değiliz, sivil iktidarın emrindeyiz, yanlışlıkları yapanlar her kurumda bulunur. Bu yanlışlıkları yapanları kurumda barındırmayacağız" deseydi, çok daha haklı bir konuşma yapmış olurdu.”
Arınç, dün katıldığı bir konferansta da, özel toplantılar ve törenlerde saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı okunmasına gerek olmadığını söyledi.

Yardımlara eleştiri
Tunceli"de ihtiyaç sahiplerine eşya yardımlarını bir noktada eleştirdiğini belirten Arınç, “Bunun seçim öncesi yapılmasının siyaseten şık olmadığını düşünüyorum. Bunlar seçimden çok önce veya seçim sonrası yapılabilirdi” dedi.

MİLLİYET