TRT’nin önceki gün ortaya attığı ve geri çekmek zorunda kaldığı “ İran Karayılan’ı yakaladı” haberi, İran İslami Şûra Meclisi’nin Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burujerdi tarafından ‘doğrulandı’. Burujerdi Türk televizyonlarından haberi duyup kendisine “Karayılan yakalandı mı” diye soran Fars Haber Ajansı’na “Doğrudur, PKK’nın iki numarasını yakaladık” dedi. Ancak, Ne İran ne Türk hükümeti haberi doğrulamadı. Roj TV, Türkiye ve İran’ı ‘psikolojik harp’ yapmakla suçladı.
 
TRT iddia etti
 
Her şey TRT Haber kanalının önceki gün verdiği “ İran PKK’lı Murat Karayılan’ı yakaladı” haberiyle başladı. Haber aynı gün TRT’nin başka bir kanalı olan TRT Türk’ün Tahran muhabiri tarafından yalanlansa da İran basını Türkiye’nin tek devlet kanalı TRT’de yer alan habere atıfta bulunarak Karayılan’ın yakalandığı iddiasını duyurmaya devam etti.
 
AA ‘doğruladı’
 
Fars Haber Ajansı da dün sabah yayımladığı haberinde, Türk medyasının haberini önceki akşam iftar saatine denk geldiği için doğrulatma şansı bulamadıklarını, ancak dün sabah görüştükleri Burujerdi’nin haberi doğruladığını duyurdu. Fars Haber Ajansı’nın haberinde şöyle denildi:
 
“ İran İslam Cumhuriyeti
 
İslami Şûra Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Dr. Alaaddin Burujerdi, muhabirimize yaptığı açıklamada, bölücü terör örgütünün ikinci elebaşı olan Murat Karayılan’ın, İran güvenlik güçleri tarafından yakalandığını söyledi. Dün (önceki) akşam saatlerinde Türkiye devlet televizyonu TRT tarafından duyurulan kısa haberi değerlendiren Burujerdi, ‘Bu haberler doğrudur, İran istihbarat birimleri PKK’nın iki numaralı ismini tutuklamıştır, istihbarat güçlerimiz, PKK’nın ikinci lideri Karayılan’ı yakalayarak önemli iş başarmışlardır’ dedi.”
 
Resmi Haber Ajansı FHA’nın bu sansasyonel haberini, Anadolu Ajansı da abonelerine son dakika haberi olarak duyurdu. AA’nın bu haberinin ardından Türk basını bir gün önce TRT tarafından ortaya atılan iddianın doğru olduğunu izleyicilerine aktarmaya başladı.
 
Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi önceki akşam TRT haberinden sonra İranlı yetkililere haberi sormuş ancak “Bizde böyle bir bilgi yok” yanıtını almıştı. FHA’nın haberinden sonra Dışişleri Bakanlığı Tahran Büyükelçisi’ni tekrar harekete geçirdi ve Burucerdi’ye haberin doğruluğunu sordu. Burujerdi, Türk büyükelçisine “Böyle bir şey söylemedim” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Büyükelçi’ye verilen yanıtla yetinmeyip İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yi aradı. Salihi, Davutoğlu’na “Elimizde bu yönde bir bilgi yok” dedi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de haberlerin teyit edilmediğini açıkladı.
 
Farklı bir ‘iki numara’
 
PKK’ya yakın haber ajansı ANF ve PKK’nın televizyonu Roj TV, Karayılan’ın tutuklanmadığını kanıtlamak için haberleri Kuzey Irak’tan yalanladı. Roj TV, Karayılan’la yaptığı bir söyleşiyi yayımladı. PKK’lılar, haberleri ‘psikolojik harp’ olarak nitelerken, İran’ın yakaladığı kişinin Ağrı’da doğalgaz petrol boru hattına saldıran PKK’lı bir grubun iki numarası olduğu iddia edildi.