Başbakan Vekili Bülent Arınç, ''Demokratikleşme adımları ve Türkiye'de yaşayan herkesin kendi kültürüne ait doğuştan, Allah tarafından verilen hakları, aynı zamanda da anayasa, kanunlar, şüphesiz insan haklarıyla ilgili tüm sözleşmeler gereğince tanınması gereken bütün imkanları Kürt kardeşlerimize de başka etnik kökene sahip yurttaşlarımıza tanıyoruz, tanıyacağız'' dedi.

Arınç, TRT 6 kanalında ilk Soranice yayına katıldı. Yayına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Selahaddin kentinden bağlandı.

Barzani'den terörün durdurulması, eylemlerin durdurulması ve bu suçları işleyenlerin, faillerin yakalanabilmesi konusunda daha büyük ve daha açık destek vermesini beklediklerini dile getiren Arınç, şöyle konuştu:

''Bu beklentimize olumlu bir cevap alacağımızı da düşünüyorum. Çünkü Sayın Barzani'ye bugüne kadar yaptığı açıklamalar dolayısıyla elbette güvenimiz vardır. Ancak bu ateş bütün milletimizi kuşatır hale gelmiştir. Çünkü terör örgütü maalesef hedef gözetmeksizin öldürmek, yakıp-yıkmak, kendi emellerine onlarda ulaşamayacaklarını biliyorlar, ama daha çok zarar vermek niyetindedirler. Böyle bir günde biz Soranice yayına başlıyoruz, bu bizim Türk-Kürt kardeşliğine verdiğimiz önemi gösterir. Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız, aynı kaderin insanlarıyız. Allah bizi bu coğrafyada bin kusur yıldan beri birarada tuttu, birarada barışık vaziyette bizi kardeş kıldı. Bu kardeşliğimizi bozmak isteyenlere karşı her birimizin çok daha yürekli, cesur davranması gerekir.

Biz, şüphesiz üzerimize düşeni yapıyoruz. Terörle mücadelenin sadece silah kullanılarak sonuçlanmayacağını da biliyoruz. Dolayısıyla bugün ülkemizde yaşayan etnik kökeni ne olursa olsun tüm insanların, bütün yurttaşlık haklarına sahip olmalarını istiyoruz, ama Kürt kardeşlerimiz bağlamında söylemem gerekirse özellikle hükümetimiz döneminde atılan demokratikleşme adımlarıyla bugün çok iyi bir noktaya geldik. En son yeni eğitim sistemimizde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması kararlaştırıldı.

Önümüzdeki eylül, ekim ayından itibaren okullarımızda 'ben Kürtçe öğrenmek istiyorum' diyen her çocuğumuza, yurttaşımıza bu imkanı sağlayacağız. Kaldı ki bugün yüksek öğrenimde de üniversitelerimizde de şu anda benim bildiğim Bingöl, Tunceli, Mardin, İstanbul... Birkaç üniversite de Kürt diliyle ilgili yeni bölümler açıldı, enstitüler kuruldu. Dilin öğrenilmesi konusunda bütün fedakarlıkları yapacağız.''

-''İnsanı hedef alan böyle bir eyleme karşı ortak mücadele etmemiz gerekiyor''-

Arınç, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının ötesinde atılan çok önemli adımlar olduğunu, bunları Barzani'nin de çok iyi bildiğini düşündüğünü ifade ederek, şöyle dedi:

''Demokratikleşme adımları ve Türkiye'de yaşayan herkesin kendi kültürüne ait doğuştan, Allah tarafından verilen hakları, aynı zamanda da anayasa, kanunlar, şüphesiz insan haklarıyla ilgili tüm sözleşmeler gereğince tanınması gereken bütün imkanları Kürt kardeşlerimize de başka etnik kökene sahip yurttaşlarımıza tanıyoruz, tanıyacağız. Dolayısıyla terörün bu anlamda hiçbir anlamı yoktur, insanı hedef alan böyle bir eyleme karşı ortak mücadele etmemiz gerekiyor.''

Barzani'ye, Hakkari'deki terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dilediği için teşekkür eden Arınç, bundan sonra da verilen mücadeleye Barzani'nin büyük destek sağlayacağına inandığını kaydetti.

AK Parti'nin 10 yıldan beri iktidarda bulunduğunu hatırlatan Bülent Arınç, bu süre içerisinde terörle mücadeleye azim ve kararlıklıkla devam ettiklerini de belirterek, şöyle devam etti:

''Ancak son günlerde anamuhalefet partisinin lideri bu konuda, 'partiler arasında bir beraberlik olsun, komisyon kuralım, fikirlerimizi de biz de ortaya koyalım' dedi. Sayın Başbakanımız bunu prensip olarak hemen kabullendi. Anamuhalefet partisiyle görüşmeler yapıldı. Şu anda diğer muhalefet partisi MHP, bunu kabul etmeyeceğini ifade ediyor. CHP ve BDP arasında da böyle bir randevulaşma veya birbirleriyle görüşme isteği olup olmadığını bilmiyorum. Ancak Sayın Başbakanımız büyük bir sorumlulukla şunu ifade etti: Diğer partiler ne derse, ne yaparsa yapsın, ama ben iktidar partisiyim, sen de ana muhalefet partisisin. Aldığımız oylar yüzde 75-80'lere dayanıyor, diğerleri 'hayır' dese bile biz, sizinle beraber bu konuda her zaman görüşebilir ve bir mutabakata varabiliriz' diye açık çek verdi. Bundan sonraki gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Sayın Başbakanımız bir haftalığına Meksika ve Brezilya'ya resmi ziyarette bulunuyor. Dönüşünü takiben bu konuda adımlar tekrar atılabilir.''

Arınç, Barzani'nin Selahaddin kentinden yayına bağlandığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Müşterek bir kahramanımız var; Selahaddin Eyyubi. Birkaç gün evvel Bakanlar Kurulu'nda bir kararname imzalamıştım. Allah kısmet ederse, kanunu hemen çıkartacağız. Bir vakıf üniversitesi kuruluyor Diyarbakır'da, adı da Selahaddin Eyyubi Üniversitesi olacak. Umarım böyle bir hayırlı günde, böyle bir üniversitede karşılıklı olarak öğrencilerimiz okusunlar.''