Travestiler, sokakta dolaşırken polislerin kendilerine "kadın kıyafetiyle dolaşmak" ve "çevreyi rahatsız etmek" suçlarından defalarca 69 lira ceza kestiğini iddia edip, bu nedenle sokağa bile çıkamadıklarını söylediler

İzmir"de emniyet müdürlüğü yaptığı dönemde travestilere “çevreyi rahatsız ettikleri” gerekçesiyle ceza kestirdiği iddiasıyla gündeme gelen Hüseyin Çapkın"ın, bu uygulamayı İstanbul"da da devam ettirdiği öne sürüldü. İstanbul Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel ve Travestiler (LGBTT) Sivil Toplum Girişimi üyesi travestiler, son dönemde sokakta yürürken kendilerini gören polislerin, “kadın kıyafeti ile dolaştıkları” ve “çevreyi rahatsız ettikleri” gerekçesiyle kendilerine defalarca ceza kestiğini, bu nedenle sokağa bile çıkamadıklarını öne sürdü. Kendilerine Kabahatler Kanunu çerçevesinde kesilen cezaları delil olarak gösteren travestiler, bunun “Çapkın"ın kendilerine karşı başlattığı bir cadı avı olduğunu” söyledi.

69 lira ceza kesiliyor
LGBBT Sivil Toplum Girişimi üyelerinin iddiasına göre, İstanbul polisi, bir travestiyi görünce en yakın polis merkezine götürüyor ve Kabahatler Kanunu uyarınca “trafiğe engel olmak”, “kadın kıyafeti ile dolaşmak” ve “çevreyi rahatsız etmek” gibi suçlamalarda 69 TL"lik ceza kesip, bu kişileri serbest bırakıyor.
İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi üyesi olan ve bir dönem ÖDP"de siyaset yapan Demet Demir, bugüne kadar bu gerekçelerle travestilere onlarca ceza kesildiğini, kendilerine 25 travestinin başvurduğunu, bazı travestilerin ise korktukları için kendilerine başvuramadığını belirtiyor.
Demir, “İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın"ın İstanbul"a gelmesiyle beraber bizlere karşı bir "cadı avı" başladı. Her görüldüğümüz yerde ceza kesiliyor” diyor. Demir, uygulamanın sona ermesini istediklerini belirterek, “Bir arkadaşıma kuaförden alınıp para cezası kesiliyor, polisin bu uygulaması insan haklarına aykırı ” diye konuştu.
Uygulamayla konusunda soru yönelttiğimiz İstanbul Emniyet Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak gazetemize henüz bir cevap göndermedi. / Milliyet