Araç muayene istasyonlarında, can, mal ve trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede eksik ve kusurları tespit edildiği için muayenesi onaylanmayan araçlar için artık “trafikten men” yerine “emniyetsiz araç” tutanağı tutulacak.

Ulaştırma Bakanlığı"nın, araç muayene istasyonlarının açılması, işletilmesi ve muayene işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliği Resmi Gazete"nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre "Aracın; can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının-eksikliklerinin tespiti halinde”, muayenesi onaylanmayacak; bu tür araçlar için “emniyetsiz araç” tutanağı düzenlenerek durum trafik zabıtasına bildirilecek. Şu ana kadarki uygulamada bu tür araçlar için “trafikten men” tutanağı tutuluyordu.

-GEREKLİ ONARIMLAR RAPORA İŞLENECEK

Bu arada aracın muayenesi sonucunda onarım gerektirecek derecede eksiklikler saptanması durumunda, söz konusu eksiklikler Araç Muayene Raporuna işlenecek. Bu eksikliklerin giderilerek aracın yeniden muayeneye gelmesi amacıyla; Araç Muayene Raporunda bir aylık süre tanındığı belirtilerek aracın muayenesi bitirilmeyecek ve Araç Trafik Belgesi onaylanmayacak.

Söz konusu Raporun bir örneği aracı getirene verilecek, aracın yeniden muayenesi sırasında verilen rapordaki eksikliklerin giderilip giderilmediği kontrol edilecek. Bir aylık süre içinde gelinen ikinci muayeneden muayene ücreti alınmayacak. Bu tarihten sonraki muayenelerden ise ücret tam olarak alınacak. Eksiklikler tamamlanmadığı sürece muayene işlemi tamamlanmış sayılmayacak.