Değerli tüketiciler,

Bu günlerde araç sahibi olan herkesin başına gelen veya gelmesi muhtemel dertlerden biri “Trafik Zorunlu Mali Mesuliyet” adıyla maruf fakat tüketicilerin bildiği ismiyle Trafik Sigortası.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nda 2 yıldır üst üste değişiklikler yapılmış ancak son olarak 14 Mayıs 2015 Perşembe ve 29355 sayılı resmi gazete de yayımlanan bir yönetmelik değişikliği ile yapılan düzenlemeler 1 Haziran 2015 yürürlüğe girdikten sonra, vatandaşın mağduriyetini katlamış durumda. Haziran ayında yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği giderlerinin arttığını iddiası ile trafik sigortalarında fahiş artışlara giden sigorta şirketleri, yeni araç alan ya da sigortasını yenileyen vatandaşa ağır faturalar çıkarmaya başladı. Yönetmelik değişikliği ile araçların yaşlarına bakılmadan tamamının "değer kaybı" kapsamına alınması, sigorta şirketlerinin fiyat artışındaki en büyük bahanesi oldu.

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren 62 sigorta şirketinin ödenmiş sermayelerinin yüzde 72’si, topladıkları primlerin yüzde 65’i uluslararası sermayenin yönetimine hâkim oldukları sigorta şirketlerine ait. 62 sigorta şirketinin 39’u uluslararası sermaye kontrolündeki sigorta şirketleri. Bu şirketlerin sermayeleri,  sigorta şirketlerinin sermayelerinin yüzde 72’si büyüklüğünde. Uluslararası sermayenin hâkim olduğu sigorta şirketleri toplam sigorta primlerinin yüzde 65’ini  toplamışlar. Bazen zarar yazılsa da yabancı sigorta şirketler gelişme potansiyeli görerek bizim piyasamızda bulunuyorlar. Şimdi hem zarar etmek istemiyorlar hem de pirim üretimini uluslar arası standarda getirmek istiyorlar.

Bilindiği gibi Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hazine Müsteşarlığı sigorta fiyatlarını 2014 yılından beri serbest bırakmış, ancak haksız rekabetin önüme geçebilmek için teminat oranlarını belirlemeye devam etmişti. Haziran ayındaki yeni düzenlemeyle birlikte teminatlar ve ödeme şartları değiştirilince sigorta şirketleri de poliçe fiyatlarını önemli derecede yükseltti. Aydın’da en düşük otomobil Trafik sigorta primi 343 TL olurken en yüksek prim 2 bin TL oldu. Tüketicilerin karşısında bir de 10 yıl geriye giden araç ve kaza sorgulaması çıktı ki primartışında en büyük dertlerden biri olacak. Bu primler birçok araç sahibinin bu sigortadan kaçınmasına sebep de olabilir. Bu da bir kaza durumunda büyük sorun anlamına gelir.

Trafik sigortalarının yüksekliğini tartışırken poliçelerin brüt tutarı üzerinde yüzde 22 vergi, sigorta güvence fonu ve Sosyal Güvenlik kesintisi olduğunu hatırımızda tutalım. Trafik sigorta primlerinin artışında etkin olan en önemli sebepler sigorta şirketlerinin bu poliçelerden ciddi zararlar yazmaya başlaması. Özellikle anlaşmalı kaza tutanakları ve 10 yıl geriye yürütülen mahkeme kararları. Bu iki alan da suiistimale çok açık halde olunca özellikle de mahkeme kararları sigorta şirketlerinin 2015 yılında ciddi zararlar yazmasına yol açtı ve bu arkadaşlar Hazine Müsteşarlığı’nın kapısı çaldı. Sonuçta herkesin feryat ettiği bir yapı ortaya çıktı.

Trafik sigortasının sektörde oluşturduğu dengesizlik tarafları daha epeyce rahatsız eder. Bu sorun yakında siyaset kurumunun önüne gelir. Ümit edelim ki bu dengesizlik daha fazla büyümeden, uluslar arası bir hale dönüşmeden çözülsün.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO