Son bir ayda şarampole devrilen araçlarda 77 kişi hayatını kaybederken 433 kişi de yaralandı.
 
Tatil için yola çıkanlardan üst üste trafik kazası haberleri gelmesi yürekleri parçalıyor. Direksiyon başına geçenlerin, uyarılara rağmen yaptıkları hataların telafisi mümkün olmuyor. Geçen bir aylık sürede yaşanan 296 kazada 205 kişi hayatını kaybetti. Bu yılki kazalarda şarampole yuvarlanan araçların öne çıktığını belirten yetkililer, Ramazan öncesi dönüş yapacakları aşırı hız konusunda uyarıyor.
 
Okulların tatile girmesiyle karayolları adeta kan gölüne döndü. Hemen her gün farklı illerden ölümlü kaza haberleri geliyor. Yetkililer, özellikle Ramazan ayı öncesinde tatilini bitirerek dönüşü geçecek olan vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyarıyor.
 
Tatilin ilk ayını kapsayan 17 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında karayollarında meydana gelen kazaların bilançosu ağır oldu. 296 kazada 205 kişi hayatını kaybederken, 978 kişi yaralandı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 169 kişi ölürken 791 kişi de yaralanmıştı. Önceki yıllarda kafa kafaya çarpışmalar yaşanırken bu yıl aşırı hız sebebiyle şarampole yuvarlanmalar öne çıktı. Bir ayda yaşanan 296 kazadan 81'i aşırı hız sebebiyle şarampole yuvarlanan araçlar tarafından gerçekleşti. Şarampol kazalarında 77 kişi hayatını kaybederken 433 kişi de yaralandı.
 
Yaz aylarında tatilin başlaması ile birlikte karayollarında araç yoğunluğunun 10 kat arttığını kaydeden Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, "Tatile bir an önce başlama psikolojisi ile birlikte sürücüler dinlenmeden 9-10 saat direksiyonda kalıyor. Bölünmüş yolların etkisi ile vatandaş yola güvenerek aşırı hız yapıyor. Hıza yorgunluk ve sıcak havanın etkisi eklenince keskin virajlarda ve dönemeçlerde şarampole yuvarlanmalar artış gösteriyor." şeklinde konuştu. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, sıcak havaların refleks kaybına sebep olduğunu belirterek, günün sıcak saatlerinde araç kullanılmaması, 2 saatten fazla yolculuk edilmemesi ve sık sık mola verilmesi gerektiğini söyledi. Artan sıcaklar ve tatil sebebiyle oluşan trafik yoğunluğunun, kazaları artırdığını kaydeden Çelik "Trafikte sürücülerimizin bencilce davranması da trafik kazalarına artırıcı etki yapıyor. Sürücüler, trafikteki diğer sürücülerin haklarına riayet etmelidir.'' dedi.
 
Direksiyon başında sabırsız olmayın
 
Sürücüler yola çıkarken planlı şekilde hareket etmeli, sabırsız olmamalı, araçların bakımını yaptırmadan kesinlikle uzun yola çıkmamalı.
 
Sürücü ve yolcular emniyet kemerini mutlaka takmalı.
 
Aşırı hızla araç kullanılmamalı, öndeki araç güvenli mesafeden takip edilmeli.
 
Sıcağın etkisiyle asfaltın erimesinin yolu kaygan hale getirebileceği ve fren mesafesinin uzayabileceği unutulmamalı.
 
Yorgun ve uykusuz olarak yola çıkılmamalı. Uzun seyahatlerde araçtan inilerek dinlenilmelidir.
 
zaman