Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı"nın devletin sırtında bir yük olmadığını belirterek “Yapılan çalışmalar TPAO Genel Müdürlüğünün küresel ölçekte daha üst sıralarda yer almasına yönelik düzenlemelerdir” dedi. Bakan Yıldız TPAO Genel Müdürlüğünün 2009 yılı net satış gelirinin 1 milyar 186 milyon 888 bin 351 TL, net karının ise 376 milyon 296 bin 871 TL olduğunu bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman"ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ilgili soru önergesini yanıtladı. BDP"li Nuri Yaman kurumsal yapısı iyice zayıflayan TPAO"nun halka arz yoluyla özelleştirilmesi yolunun açılmasının gündemde olup olmadığını sordu.

-“TPAO TEŞKİLAT YASASI DEĞİŞECEK”-

Bakan Yıldız ise öncelikli olarak kendi ayakları üzerinde durabilen ve hatta koşabilen bir enerji sektörü oluşturmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bu çerçevede enerji sektöründe yer alan kurumların büyük çaplı uluslar arası projelerde rol almasını sağlayabilmek için finans ihtiyacını karşılayabilecek bir yapının oluşturulması son derece önemlidir. TPAO Genel Müdürlüğünün Irak ve diğer ülkelerde mevcut durumundan daha etkin olarak faaliyet gösterebilmesi, kritik zamanlarda inisiyatif kullanarak hızlı karar alabilmesi ve uluslar arası ölçekte daha büyük bir oyunca olmasına yönelik olarak "TPAO Genel Müdürlüğü Teşkilat Yasası"nda düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Yapılacak bu düzenleme çalışmaları sonucunda yüzde 49 oranına kadar olan bölüm için halka arz yoluna gidilmesi düşünülmektedir. TPAO"nun devletin sırtında yük olduğu söylemine ise bakanlığımız katılmamaktadır. Yapılan çalışmalar TPAO Genel Müdürlüğü"nün küresel ölçekte daha üst sıralarda yer almasına yönelik düzenlemelerdir.”

-NET KARI 376 MİLYON 296 BİN TL-

Bakan Yıldız, soru önergesine verdiği yanıtta TPAO"nun 2009 yılı net satış geliri ve net karını da açıkladı. Buna göre TPAO"nun net satış geliri 1 milyar 186 milyon 888 bin 351 TL, net karı ise 376 milyon 296 bin 871 TL olarak gerçekleşti.