Toyota Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, üretime ara verme kararıyla ilgili olarak, ''Bu, 8 günlük bir duruş, işçi çıkarma planı ve düşüncesi kesinlikle yok'' dedi.

Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 Mart'ta Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami nedeniyle Türk vatandaşları ve Toyota Türkiye olarak derin üzüntü yaşadıklarını söyledi.

Toyota Avrupa'nın aldığı kararlar doğrultusunda 21 Nisan ve 2 Mayıs tarihleri arasında Avrupa'daki tüm fabrikaların üretimi durduracağını hatırlatan Özer, ''Bu, 8 günlük bir üretim duruşuna tekabül ediyor. Genel olarak parçalarımızın yüzde 90'ının üzerindeki bölümünü Türkiye ve Avrupa'dan tedarik ediyoruz. Japonya'dan tedarik ettiğimiz parça sayısı çok kısıtlı. Fakat kısıtlı da olsa parça eksikliği sebebiyle aracı üretemiyorsunuz. Dolayısıyla tedarik kısıntısı sebebiyle üretimi 8 günlük durdurma kararını diğer şirketlerimizle birlikte uygulamaya koyduk'' dedi.

Parça tedarik sürecinin kendileri, Toyota Avrupa ve Toyota Japonya genel merkezi tarafından dikkatle takip edildiğini ifade eden Özer, parça tedarik zincirinin en kısa zamanda normale dönmesi için gereken gayretlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Toyota'nın problemleri hızlı bir şekilde çözme yönünde çok başarılı olduğunu kaydeden Özer, ''Bu dönem sonrasında gerek Toyota Türkiye, gerekse Avrupa'da üretimi durduran 5 fabrikamız yıllık üretim rakamlarına kalan dönem içinde daha hızlı üretime geçerek kesinlikle kapatacaklardır. Buna da inanıyoruz. Kesinlikle hedefleri yakalayacaklardır. Hedeflerde bir revizyon yapılmayacak'' diye konuştu.

Özer, fabrikadan işçi çıkarılıp çıkarılmayacağı şeklindeki soru üzerine, ''Toyota olarak bizim birinci prensibimiz insana saygı. 'İnsana saygı' derken bunun içinde öncelikle çalışanlarımız da var. Biz krizin en zor dönemlerinde dahi işçi çıkarmadık. Bu, 8 günlük bir duruş, işçi çıkarma planı ve düşüncesi kesinlikle yok'' şeklinde konuştu.

A.A.