Japonya'nın ihracatı kasımda ciddi miktarda azaldı. Asya'ya yapılan dışsatım 1986'dan beri en keskin düşüşünü gösterirken, gerilemenin dış dengeyi eksiye çevirecek kadar büyük olduğu belirtiliyor


Resesyonda olan Japon ekonomisinde ithalat yüzde 14.4 oranında gerilerken, ihracat ise yüzde 26.7 oranında azaldı. İhracattaki düşüş ardarda ikinci ayda da dış ticaret dengesini eksiye geçirecek kadar büyük oldu. Japonya'da yenin yine kuvvetli olduğu 1980l'i yıllardan beri, ardarda iki ay dış ticarette açık görülmemişti.

ABD'NİN TALEBİ DE AZALDI

Yen, 2008'de dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kazanırken, global finansal krizden kaygılanan yatırımcılar, yurtdışı yatırımlardan çıkmış ve fonları tekrar Japonya'ya çekmişlerdi.

ABD'ye ihracat, otomobil talebindeki daralmanın etkisiyle yüzde 33.8 ile rekor düşüş gösterdi. ABD'nin Japon mallarına talebi, mortgage krizinin 15 ay önce başlamasından beri düşüyor.

Japonya'nın, şimdiye kadar global kriz karşısında çok fazla etkilenmemeyi başaran Asya ülkelerine ihracatı da artık baş döndürücü hızlarda düşüyor. Asya ülkelerine ihracat Kasım'da yüzde 26.7 oranında düşerken, Çin'e yapılan ihracat yüzde 24.5 ile 1995'ten beri en büyük düşüşü gösterdi.

İhracat pazarlarındaki çöküşler Japonya'nın dış ticaret fazlasını zora soktu. Ülkenin dış ticaret açığı Kasım'da 223.4 milyar yen (2.5 milyar dolar) olarak açıklandı ancak beklentilerin altında kaldı.


71 yıl aradan sonra ilk zarar


Dünyanın en büyük ikinci otomotiv şirketi olan Toyota, 71 yıl sonra ilk kez bu yıl faaliyet zararı etmeyi beklediğini açıkladı. Toyota, otomobil satışlarında küresel ölçekte devam eden daralma ve yendeki değer artışının da etkisiyle kâr tahminlerinde yedi hafta içinde ikinci defa değişiklik yaptı. Toyota, 31 Mart'ta sona erecek mali yıl için grup içi faaliyet tahminini 150 milyar yen (1.7 milyar dolar) zarara düşürdü. Toyota geçen ay kâr tahminlerini 1 trilyon yenden 600 milyar yene düşürerek piyasaları sarsmıştı. Toyota net grup kârının ise 550 milyar yen değil, 50 milyar yen olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.