Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hakim ve savcı adayı alımlarında 1934"den beri mülakat sisteminin uygulandığını söyledi. Şahin, “Torpilin kökünü kazımak istiyoruz” iddiasını dile getiren Şahin"in “Yolda yürüyen iki kişiden biri son seçimlerde bizim partimize oy vermiştir. Diğeri de bizim gönlünü kazanmaya çalıştığımız insandır. Kimi kime tercih edeceğim?” sözleri dikkat çekti.

Zafer Çarşısı"nda 38 cezaevinden mahkumların el ürünlerinin yer aldığı serginin açılışını yapan Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, Hakim ve savcı adaylarının mülakat sınavına tabi tutulmasına ilişkin eleştirilerle ilgili olarak bu değişiklikle hakim ve savcı açığının kapatılmasının amaçlandığını söyledi.

Avukatların hakim-savcı olabilmesine ilişkin uygulamanın eskiden de olduğunu, ancak 1995"den bu yana uygulanmadığını bildiren Şahin, belli kriterleri taşıyan avukatların hakim-savcı olabileceklerini kaydetti.

Şahin, 1934 yılından beri var olan hakim ve savcı alımıyla ilgili yönetmelikteki düzenlemeyi daha da olgunlaştırarak yasaya taşıdıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Sanki mülakat sistemini bu kanunla ilk defa Türkiye"ye getiriyormuşuz gibi bir intiba uyandırılıyor. 1934 yılından beri yönetmelikle var. Daha önce iş başına gelmiş Adalet Bakanları bu yönetmeliği uyguladılar. O zaman hiçbir şey söylemeyenler sanki ilk defa mülakat uyguluyormuşuz gibi "kadrolaşma, torpil yapacaksınız"diye beyanda bulunuyorlar. AKP olarak iltimas, torpil, kayırmacılık yaparak eleman almaya hiç ama hiç ihtiyacımız yok. Böyle bir şeyi reddederiz. Çünkü böyle davranan siyasi iktidarlar geçmişte hep kaybetmişlerdir.

Zaten iki kişiden biri bizden
İki kişinin gönlünü kazanayım derken milyonları karşılarına almışlardır. Aslında yolda yürüyen iki kişiden biri son seçimlerde bizim partimize oy vermiştir. Diğeri de bizim gönlünü kazanmaya çalıştığımız insandır. Kimi kime tercih edeceğim? Sınavda kim başarılı olursa, kim yazılı da ve mülakatta başarılı olursa hakimlik ve savcılık mesleğine onlar geçerler. Torpilin kökünü kazımak istiyoruz. İktidar partisi ve Adalet Bakanlığı olarak torpili, kayırmacılığı ortadan kaldırmak istiyoruz.”

Şahin, mülakat sınavının kaldırılmasının söz konusu olamayacağını bildirdi.

Af, gündemimizde yok
Bir başka soruya karşılık da Şahin, “Hükümetimizin ve Bakanlığımızın gündeminde bir af yoktur” dedi. Şahin, “Dokunulmazlıkla ilgili yeni bir düzenleme yapılacaksa bir Anayasa değişikliğiyle bunun mümkün olabileceğini düşünüyorum. Nitekim şu anda hazırlanmakta olan anayasa değişikliği taslaklarında 83. madde ile ilgili yeni düzenlemeler var” dedi.

MAHKUMLAR DETERJAN ÜRETTİ
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Zafer Çarşısı"nda 38 mahkumun cezaevlerinde ürettikleriyle açtığı sergiyi gezdi. Şahin, mahkumların ürettiği bir deterjanla objektifelere poz verirken, İmralı"dan gelen zeytinyağını da inceledi. Bakan Şahin sergiden kravat, sabun hediyelikler de aldı.

"Yargıtay"daki dosyalar gecikmeli inceleniyor"
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Ağır işleyiş nedeniyle tahliye hakkı elde etmiş 327 vatandaşın halen cezaevinde bulunduğu” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Yargıtay"daki ağır iş yükünün bilindiğini söyledi. Yargıtay"da yoğun bir çaba sarf edilmesine, rağmen iş yükünün azaltılamadığını belirten Şahin, dosyaların incelenmesinin çok geciktiğini kaydetti. Kendisine çok sayıda mektup geldiğini belirten Şahin, “Bu bir sorun. Bununla kimseyi suçluyor değilim. Ama çözmek Adalet Bakanlığı ve yargı mensuplarının görevidir” dedi.