Yargıtay, töre cinayetlerinde suçun 'aile meclisi kararı' ile işlendiğinin ispatını şart koştu. Aksi halde sanıklar 'töre' kapsamında hüküm giymeyecek ve ceza az olacak. Karar 'azmettiriciye beraat' gerekçesiyle eleştiriliyor.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, töre cinayetlerinde 'aile meclisi kararı' alınmış olmasını şart koştu. Yargıtay'ın bu kararına göre, 'aile meclisi'nin verdiği karar sonrası cinayet işlendiği ispatlanmazsa, sanıklar 'töre' suçundan hüküm giymeyecek ve daha az ceza alacaklar. Yargıtay verdiği kararda, "Kardeşe, çocuğa ve gebe olduğu bilinen maktüleye karşı işlenen öldürme suçunun alınan aile meclisi kararı sonucu gerçekleştirildiğini gösteren kesin ve inandırıcı kanıt bulunmadığı bu nedenle suçun töre saikiyle işlendiğinden söz edilemeyeceği anlaşıldığı halde, 5237 sayılı TCK'nun 82/1-d-e-f maddeleri yerine 82/1-d-k maddeleri uyarınca karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir" görüşünü dile getirdi.

Yargıtay'ın verdiği bu kararın ardından töre cinayetlerinde "aile meclisi" kararı alınmış olması kriteri aranacak. Töre cinayetlerine ilişkin yapılacak olan soruşturma sonrasında 'aile meclisi' kararı alındığı ispatlanırsa, azmettirenler suçundan mahkum olacak. Bu suçlarda 'aile meclisi' kararı alındığı ispatalanamazsa suça azmettirenlerin beraat etmesinin önü açılacak.

AZMETTİRİCİYE GÜN DOĞAR

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin kararını eleştiren daire üyesi Salih Zeki İskender, "Töre cinayetlerine uygulanan yasa maddesi işlevsiz hale gelecek" dedi. İskender, bu karar yüzünden töre cinayetlerine azmettirenlerin beraat edebileceğini de belirtti. -Yargıtay üyesi Salih Zeki İskender, Yargıtay'ın bu kararının yerleşmeyeceğini ve öğretiden hak ettiği eleştiriyi alacağını umduğunu kaydetti. ANKA