ŞANLIURFA'nın Viranşehir İlçesi'nde, kan davası sonucu öldürülen babasının mezarına bir ay önce oyuncak tabanca gömüp okumak istediğini, katil olmak istemediğini söyleyen 17 yaşındaki V.E., töre baskısına boyun eğdi. V.E. kan davalı oldukları ailenin bir yakınının cenazesinin toprağa verilmesi sırasında dün kalabalığa rastgele ateş açarak bir kişiyi yaraladığı iddiasıyla amcasıyla birlikte yakalandı.

İddiaya göre, çeşitli suçlardan sabıkası bulunan Aslan Çakan, 2005'de akrabası 40 yaşındaki Hadi E.'in eşine tecavüz etti. Tecavüze uğrayan kadının durumu eşine anlatmasının ardından araya giren aşiret büyükleri, iki aileyi barıştırarak olayın kan davasına dönüşmesini engellemek istedi. Güvenlik güçlerine de bildirilmeyen olayın ardından tecavüze uğrayan 35 yaşındaki Hatice E., töre gereği namusu kirlendiği gerekçesiyle dışlanınca kendisini iple asarak intihar etti.

İSTANBUL'DA ÖLDÜRÜLDÜ

Aşiret büyükleri, bu kez genç kadının ölümünden sorumlu tutulan Aslan Çakan'ın kan parası ödeyip, ilçeyi terk etmesini kararlaştırdı. Bunun üzerine E. ailesine kan parası ödendikten sonra Aslan Çakan, ilçeyi terk edip İstanbul'a yerleşti. Ancak, 25 Nisan 2008'de Aslan Çakan İstanbul'da, uğradığı silahlı saldırıda öldü.

Olayla ilgili gözaltına alınan Hadi E.'nin amcasının çocukları olan Muharrem ve Ayin E. tutuklandı. Ölen Aslan Çakan'ın yakınları ise intikam alacaklarını söyledi.

YOLDA ÖLDÜRÜLDÜ

İntikam söylentileri üzerine toplanan aşiretin ileri gelenleri E. ailesinin öldürülen Aslan Çakan'ın yakınlarına 65 bin lira kan parası ödemesini kararlaştırdı. Kan parasının ödenmesinden bir süre sonra 26 Eylül 2008'de, Hadi E.'nin amcasının çocuğu Halil E., Hanuk Caddesi'nde kimliği belirsiz kişilerin açtığı çapraz ateş sonucu yaşamını yitirdi.

7 çocuk babası Halil E.'nin öldürülmesinin ardından katillere bir türlü ulaşılamadı. Hem polisin incelemesi, hem de E. ailesinin şikayetçi olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınıp, sorgulanmasına rağmen suçlu oldukları belirlenemediği için hepsi serbest bırakıldı.

MEZAR BAŞINDA ÇAĞRI
Katillerin yakalanamamasına öfkelenen Halil E.'nin eşi Kudret E., çocukları ve yakınlarıyla birlikte geçen 19 Mayıs günü eşinin ilçe mezarlığında üzerinde `Beni kahpece vurdular' yazılı mezarını ziyaret etti.

Oyuncak tabancalarını babasının mezarına gömen 7 kardeşin en büyüğü olan ilköğretim mezunu 17 yaşındaki V.E., katillerinin bilindiğini ancak yakalanamadığını iddia ederek, "Böyle giderse oyuncak tabancalar gerçeğe dönüşecek ve Mardin'deki katliamdan daha beteri olacak. Ben katil olmak değil okumak istiyorum. Beni sahipsiz bırakmayın, babamın kanını yerde koymayın. Katiller böyle serbest kaldıkça bizler de töre gereği intikam almak zorundayız. Mardin'de yaşanan katliam sonrası sokakta bizi gören herkes, `Bakın nasıl intikamlarını alıyorlar, siz niye bir şey yapmıyorsunun' diyorlar. Başım önde geziyorum. Lütfen babamın katillerini bulun ve cezalandırın. Yoksa babamın intikamını almak, kan dökmek bana ve kardeşlerime düşecek" dedi.

HASIMLARINA MEZARLIKTA SALDIRDI

Çığlığı sessiz kalan V.E., dün hasımlarının, babasının da yattığı mezarlıkta defin yaptığını duydu. Bunun üzerine amcası 30 yaşındaki Turan E. ile birlikte plakasız motosikletle Ceylanpınar yolunda bulunan mezarlığa gitti.

Yukarı Çökerge Köyü'nde kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Rahime Çakan'ın cenazesinin defnedilmesi sırasında, mezarlığa gelen V.E., iddiaya göre tabancayla kalabalığın üzerine rasgele ateş açtı. Saldırıda 65 yaşındaki Hevi Elkatmış kolundan yaralanırken, olayın ardından motosikletle kaçmaya çalışan V.E. ile amcası Turan E. gözaltına alındı.

Amca-yeğenin sorgusuna İlçe Emniyet Amirliği'nde devam edilirken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.