CUMHURİYET  tarihinin en kapsamlı affı olarak görülen vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasada başvuru rekoru kırıldı. 27 Nisan itibariyle, yasa kapsamında 20 milyar liralık vergi, 22 milyar liralık da prim alacağı yapılandırılması için başvuru yapıldı. Yoğun başvuru nedeniyle, 2 Mayıs’ta dolan başvuru süresinin bir ay daha uzatılması kesinleşti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırma yasasına muazzam bir ilginin olduğunu belirterek, yasa çerçevesinde yeniden yapılandırılan vergi tutarının 20 milyar lira olduğunu kaydetti. Sürenin 1 ay uzatılmasıyla ilgili kararnamenin imzaya gönderildiğini belirten  Şimşek “Maliye Bakanlığı’na yaklaşık 3  milyon 38 bin mükellef başvurdu. Yaklaşık 3.5 milyon civarında dosya için başvuru  yapıldı. Dolayısıyla 3.5 milyon dosya yapılandırıldı. Bu da yaklaşık olarak 20 milyar liranın üzerinde bir rakama karşılık geliyor, yani 20 milyar liralık kamu, vergi alacağı taksitlendirilmiş olacak. Bizim beklediğimizden çok daha yoğun  ilgi, büyük bir başarı söz konusu” dedi. Son günlerde ilginin devam ettiğini, mükelleflerin hayatını  kolaylaştırmak için süreyi uzatmayı düşündüklerini belirten Maliye Bakanı Şimşek “Buna  ilişkin çalışmalar son aşamada. Sanırım birkaç güne bu yönde bir Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve vatandaşımıza 1 aylık ek süre vereceğiz” diye konuştu.
 
22 milyar lira SSK’dan geldi
 
Bu konuda, bütün mükelleflere başvuruyu son güne bırakmamaları  tavsiyesinde bulunan Şimşek, “Nasılsa uzatıldı, ben sonra giderim’ demesinler. Yığılmalar oluyor. Biz hafta sonları da çalışıyoruz. Elektronik ortamda da yapılandırma başvurularını kabul ediyoruz. Bugün de 1 ay sonra da başvursalar  ödeme takviminde bir değişiklik olmayacak” şeklinde konuştu.
 
Prim borçluları da yasaya büyük ilgi gösterdi. SSK Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre 27 Nisan itibariyle yeniden yapılandırma için başvuru yapan kişi sayısı 1 milyon 150 bin olurken, yeniden yapılandırılan borç tutarı da 22 milyar lirayı geçti. SSK yetkilileri, başvuruların 410 binin esnaftan, 207 binin tarımdan geri kalanının da diğer kesimlerden geldiğini kaydetti.
 
Yeniden yapılandırma çerçevesinde şu anki rakamlar doğrultusunda 16.5 milyar liralık bir tahsilat yapılacağı belirtildi. Tasarının hazırlıkları aşamasında, 100 milyar liralık bir borcun yasadan yararlanacağı açıklanmıştı. Ekonomi yönetimi, hedefini açıklamamakla birlikte, yasadan 40-50 milyar liralık bir başvuru yapılması beklendiği bildirilmişti. Buna göre, hedef sürenin dolmadan tutturulmuş oldu.
 
 
 
star