Halk arasında Topuk Dikeni, Tenisçi Dirseği ve Donuk Omuz hastalıkları olarak bilinen ve sıklıkla görülen her üç rahatsızlığında bu bölgelerdeki aşırı zorlanmalar, gerilmeler ve yırtılmalar sonrasında meydana geldiği belirtildi.
Topuk dikeninin oluşumu hakkında bilgiler veren uzmanlar, “Topuk Dikeninin oluşmasının nedeni ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki zorlanma ve gerilme nedeniyle tendon bağlantı bölgesinde zamanla minik yırtılmalar ve zedelenmeler olur. Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi zamanla yerini kemikimsi bir yapıya bırakır. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Zamanla vücut reaksiyon olarak o bölgede kireçlenme meydana getirir. Şişmanlık, ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler topuk dikeni oluşumunu hızlandırır. Sabah kalkınca ilk adımda şiddetli bir topuk ağrısı oluşur. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir” diyor.
Tenisçi Dirseği rahatsızlığının oluşumu tendonlardaki gerilmeden meydana geldiğine işaret eden uzmanlar, “Dirsek bölgesindeki ilgili bağdaki tendonların geriliminin artması,tendonda ve yapışma noktalarında travmalara neden olur.Çeşitli spor dalları ile uğraşanlar,marangozluk, makine işi, bilgisayar kullanma ve dikiş dikme hastalığın en fazla görüldüğü gruplardır” diye konuşuyor.
Donuk omuz hastalığı oluşumuna da dikkat edilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, “Kesin bir sebebi olmasada omuzun hareketsiz kalmasından kaynaklanır. Çeşitli sebeplerle ağrı, omuz hareketlerinde kısıtlılık ile başlar zamanla omuzun hareket edememe durumuna dönüşür. Kolumuzu başımızın üstüne kaldıramayız, sırtımıza götüremeyiz, elbise giymekte zorlanırız ve omuz hareketleri ağrılı olur. Omuz eklemi dışında vücudumuzun başka bir bölgesinde görülmez. Topukta oluşan kireçlenmenin zaman içinde erimesini, hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlar, uygulama bölgesinde organ kanlanması oluşur, hasta rahatlar. Doku yenilenmesini sağlayan ENOS, VEGF, PCNA vb faktörler bu bölgede artar. ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy); beden dışı şok dalga tedavisi, kısaca 'şok dalga tedavisidir. Oluşturulan güçlü ses dalgalarının elipsoid şeklindeki bir çelik çanak vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesinde odaklanmasına dayanan, girişimsel müdahale gerektirmeyen bir tedavi şeklidir. Şok dalgalarının tıpta ilk kullanımı Böbrek taşı kırmada 1970"li yıllarda başlamıştır” diyerek, uyarılarda bulunuyor.