Meclis Başkanı Köksal Toptan, Deniz Feneri davasının Türkiye bağlantıları konusunda savcıların süratlenmesi gerektiğini belirtti. Toptan, Meclis'in RTÜK Başkanı'nı azletme yetkisinin olmadığını belirterek, Zahid Akman'a örtülü istifa çağrısı yaptı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasında sanıkların hapis cezası alması ve Türkiye bağlantılarına dikkat çekilmesi üzerine, Türkiye'de de savcıların süratlenmesi gerektiğini belirtti. Toptan, suçlu bulunan kişilerle bağlantılı olduğu öne sürülen ve TBMM'nin azletme yetkisi bulunmadığını söylediği RTÜK Başkanı Zahit Akman'a da örtülü olarak istifa çağrısı yaptı.

'Kâr kalmamalı'

Toptan, dün CNN Türk'ün sorularını yanıtlarken, Deniz Feneri davasının Alman hâkiminin asıl organizasyonun Türkiye'den yapıldığını belirttiği anımsatılınca, şunları söyledi:
"Verilen kararı kuşku yok ki Türkiye görmezden gelmez, gelemez. Zaten bir başvuru üzerine Cumhuriyet başsavcılarının konuyla ilgili çalışma başlattıklarını biliyoruz. Bunu süratlendirmek lazım. Bu tür olaylarda ilgili kurum süratle hareket etmez ve sonuçlandırmazsa, o zaman siyaset kurumu içinde yoğun tartışmalar yapılır. .

'Hiçbir şey olmadı, oradaki karar orada kaldı, Türkiye'nin ilgisi yok' dememeli. Çünkü bizim din duygularımız kullanıldı, insani değerler kullanıldı, kötü kullanıldı.

Bu kötü kullanım da itiraflara dayalı olarak Alman yargısı tarafından hükme bağlandı. Yanlış yapanın yanına, yanlışın kâr kalmadığının mutlaka Türkiye boyutunda da ortaya çıkarılması gerekir."

Toptan, CHP'nin, kendi seçtiği RTÜK Başkanı'na TBMM görevden el çektirebilir" yönündeki görüşü anımsatılınca, Akman'ı azletme yetkileri bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Son düzenleme ile RTÜK üyelerini de Meclis seçiyor. Şu ana kadar bu seçimlerde Meclis'in çok isabetli karar verdiğini yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştiğini düşünüyorum.

Ancak ortaya çıkan son gelişmeler herkes açısından yeni bir değerlendirme yapma zorunluluğunu ortaya çıkaracak gibi görünüyor. Herkes kendi sorumluluğunun idraki içinde hareket ederse, süreç daha rahat ve daha sağlıklı yürür diye düşünüyorum. Bizim azletme gibi yetkimiz yok. Seçimi yaptıktan sonra, seçtiğimiz kişiyi azledemeyiz."
Toptan, "Görevden ayrılması için çağrıda mı bulunuyorsunuz?" sorusunu, "Benim o cümlemin içinde her şey var" diye yanıtladı. Toptan, "Öyle algılasak herhalde yanlış olmaz" sorusu üzerine yorum yapmadı.

AP Liberal Grubu Meclis"te

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Avrupa Parlamentosu Liberaller Grubu Başkanı Graham Watson ve beraberindeki heyeti kabul etti.