Yetiştirilen ürünlerin hasat edilmesi sırasında topraklardan önemli miktarlarda besin maddesi sömürülmekte olduğuna dikkat çeken Öztürk, ülkemizdeki toprak varlığının her geçen gün biraz daha fakirleşmekte olduğunu savundu.
Toprakların korunması amacıyla başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; tarım topraklarının verimli olabilmesi ve verim güçlerinin korunabilmesinin ancak çeşitli şekillerde kaybolan besin maddelerinin gübre uygulamaları sonucunda toprağa geri kazandırılması ile mümkün olabileceğini söyledi. Tarımsal üretimin artırılmasında gübrelemenin en önemli faktörler arasında yer almakta olduğunu belirten Öztürk, “Gübrelemede verilecek gübre çeşidi ve miktarının yanında bitki yetiştirilecek topraklarda var olan bitki besin maddeleri miktarının bilinmesine gereksinim duyulmakta. Tarım sektöründe azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin giderek artan miktarlarda kullanılması, diğer besin elementlerine olan ihtiyacı yükseltmiş ve magnezyum, kükürt gibi makro besin elementleriyle, birçok mikro besin elementlerinin noksanlıkları görülmeye başladı. Bu besinlerin yeterli düzeyde bitkiye sağlanamadığı hallerde, ürün kaybı olmakta, kalite özellikleri bozulmakta ve ürünün pazar değeri de düşüyor. Sonuçta üretici, azot, fosfor ve potasyumlu gübreleri kullanmasına rağmen karlı bir çiftçilik yapamamakta, zarar etmekte. Bu nedenle bilinçli ve ekonomik bir gübreleme yapabilmek için toprağın analiz edilerek verilecek gübre çeşit ve miktarının belirlenmesi önem kazanıyor. Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Ülkemizin ekonomisi, üreticimizin parası, toprağı, bitkiyi ve çevreyi korumak için bilinçli bir gübreleme yapılması zorunlu hale geldi. Bilinçli gübrelemenin yolu da toprak ve yaprak analizinden geçer” dedi.
Tarım İl Müdürlüğü laboratuarında yapılan toprak ve yaprak analizleri ile topraklarda ve bitkilerde bulunan bitki besin maddesi miktarları tespit edilmekte olduğuna değinen Öztürk, “Yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrelerin cinsi ve miktarı yaptığımız tahliller sonucu ortaya çıkıyor. Analiz ile elde edilen veriler bir rapor halinde çiftçiye ulaştırılıyor. İl Müdürlüğümüzün Toprak-Yaprak-Su Tahlil laboratuarında; 2007 yılında bin 512 üreticinin 2 bin 728 toprak örneği, 91 üreticinin de 163 adet yaprak örneği analiz edildi. Ayrıca 230 adet de su analizi gerçekleştiren laboratuarımız, 2008 yılında da çiftçilerimizin hizmetinde olacak” diye konuştu.