Sinema aşığı Başkentlilerin oluşturduğu ''Sinetopya'' grubu, toplumun birtakım sorunlarına sinema içinde bir cevap bulmaya çalışıyor.

AA muhabirinin görüştüğü grup üyelerinden Fatin Kanat, geçen yıl kurdukları grubun amacının Ankara'da sinema üretimini teşvik etmek, Ankara'yı sinema üretilebilir bir şehir haline dönüştürmek olduğunu söyledi.

Grubun, sinema yazarları, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesinden akademisyenler ve sinema üretiminin çekim, ses, kayıt, montaj gibi değişik kademelerinde yol almış kişilerden oluştuğunu anlatan Kanat, ''Bizim hem film üretme hem de üretilmiş filmlerin toplumsal sorumlularla kurduğu bağlam içinde, 20-25 kişilik küçük salonumuzda izleyip üzerine tartışmalar, sunumlar yapılması şeklinde bir film izleme ve izletme metodumuz var'' dedi.

Kentte festival olduğu zamanlar dışında devam eden takvimde pazartesi günleri film gösterimleri yaptıklarını belirten Kanat, şimdiye kadar, ''Roman Polanski'nin Şili'de geçmiş hasarı anlatan ''Ölüm ve Bakire'' filminden, faili meçhulleri tartıştıkları ''Min Dit'' filmine kadar bir çok film üzerine akademisyenlerin yaptıkları sunumlar ve gösterim sonrası tartışmalar yapıldığını ifade etti.

Kısa film üretimleri gerçekleştirdiklerinden de bahseden Kanat, yaptıkları çalışmalardan birtakım paralar kazanabildikleri takdirde kurdukları sistemin amatör olarak sinemayla ilgilenen herkese yardımcı olacak bir şeklini de yaratmayı düşündüklerini vurguladı.

Grup olarak ''İşçi Filmleri Festivali''nin Ankara ayağını da düzenlediklerini dile getiren Kanat, ''Grubun mensubu olan arkadaşların büyük çoğunluğu bu festivale katkı sunuyor'' diye konuştu.

Grupta bir hiyerarşinin olmadığını ama işin doğası gereği çekilen belgesel ya da kısa filmlerin bir yönetmeni olduğunu aktaran Kanat, gruptaki genel yönetmenlik konusunda çalışmaları da kendisinin yaptığını ifade etti.

-''YAPILAN SUNUMLAR VE TARTIŞMALAR ÖĞRENCİLER İÇİN BULUNMAZ NİMET''

''Sonbahar'' ve ''İki Dil Bir Bavul'' filmlerinin kurgucusu Thomas Balkenhol, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Bölüm Başkanı Ahmet Gürata, kurgu, ses kayıt ve çekim deneyimi konusunda Bora Balcı'nın grupta bulunan isimlerden birkaçı olduğunu belirten Kanat, şunları anlattı:

''Etkinlikler grubu dediğimiz yaklaşık 100 kişilik bir grup var. Bu, gittikçe çoğalan bir sayı. Talep olması durumunda bir 'sinematek' gibi ürünlerimizi haftada bir Kızılırmak sinemasında gösterim şekline dönüştürmeyi de düşünüyoruz. Gruba avukatlar, yazarlar, doktorlar, öğretmenler gibi bizim çalışmalarımızdan bir şekilde haberdar olan çok farklı kesimlerden insanlar da ilgi gösteriyor ama sinema öğrencilerinin tabi ki özel bir ilgileri var. Sunumlar, tartışmalı paneller biçiminde yapıldığı için bu onlar için bulunmaz bir nimet gibi. Kendi katkılarını da sunuyorlar. İzledikten sonra kendi yorumlarını da ortaya koyuyorlar. Film üzerine çalışarak bilgilerini sunan insanları dinliyor, onlara sorular yöneltiyor, böylece meraklarını gidermiş oluyorlar. Kaynak ve bu kaynaklara ulaşma yollarını öğreniyorlar. Zaten ''İşçi Filmleri Festivali'' kapsamında bir atölye yapma pratiğimiz olduğu için gelen sinema öğrencilerinin o atölyeleri de takip etmesi durumunda sinemaya dair, pratik deneyim ve senaryo çalışmaları anlamında 'film nasıl yapılır'ın hem düşünsel tasarımı hem teknik projelendirmesi boyutunda bilgiler ediniyorlar.''

Yaptıkları çalışmaların tamamının ücretsiz olduğunun altını çizen Kanat, ''Yani bir ücret talep etmiyoruz. Yeter ki sinemayla ilgilenenlerin bir derdi, duruşları ve anlatacak bir hikayeleri olsun'' ifadelerini kullandı.