Bitlenme genellikle okul çağlarında görülse de hemen hemen her yaşın tehlikesi. Özellikle işi gereği kalabalık yerlerde çalışanlar her gün toplu taşıma araçlarını kullananlar bitlenme ihtimaliyle karşı karşıya.

Bitlenen insanlar bundan utandığı için saklar. Ancak bunda utanılacak ve gizlenecek hiçbir şey yoktur. Çünkü bit temiz saça da gelir ve burada üremeye başlar. Sadece temizlik bitlenmemek için yeterli değildir. Bu yüzden bitlerden korunmak için sürekli tetikte olup önlemler almalıyız. Bitlerden korunmak ve yakalandığınızda da arınmak için neler yapabileceğinizi AjansHaber sizler için araştırdı.

İşte bitlenmemek için önlemler ve kurtulmanın yolları;

- Saçınızda bit olduğunu fark ettiğinizde hemen bir eczaneye gidip ilaç alın. Aldığınız ilacı kullanım prospektüsüne uygun olarak kullanmanız gerekir.

- Bit ilacını kullanmadan önce saçınızı mutlaka kirden ve yağdan arındırın. Saçınızı yumuşatmak için kullandığınız kremlerden ve yağlardan vazgeçin.

- Vazelin veya mayonez ile haftada bir, en az 10 dakika saçların kaplanması, yine ilaç gerektirmeyen alternatif çözümlerdir. Bu ürünler bol sürülmelidir, böylece bit nefes alamaz ve ölür.

- 30 dakika süreyle saç kurutma makinesiyle sıcak hava uygulaması da denenebilir.

- Bit ilacı sayesinde saçınızda asalak yaşayan bitlerden kurtulabilirsiniz fakat sirke olarak tabir edilen bit yumurtalarından kutulamazsınız. Bunun için bit ilacını kullandıktan sonra üzüm veya elma sirkeli suyla saçlarınızı durulayın. Sirke ve su oranı birbirine eşit olsun. Bu sayede bit yumurtalarının yani sirkelerin çözülmesini sağlarsınız.

- Sıkı dişli bir tarakla ya da bit tarağıyla saçlarınızı tarayın. Ense ve kafanızın arka kısımlarını iyice tarayın. Çünkü bitler en çok o bölgelere yerleşiyor.

- Temizliğin kalıcı olabilmesi için aynı işlemi 1 hafta sonra tekrardan uygulamanız gerekir. Hatta zaman zaman bunu uygulamanız sizi bitlenmeden koruyacaktır.

- Bitin bulaşma ihtimalinin bulunduğu aile bireyleri de aynı temizliği uygulamalıdır. Sadece bit bulaşmış kişi değil diğer kişilerde temizliği gerçekleştirmelidir.

- Bit sadece kafada saçlarda gözükmez. Bu yüzden erkekler bıyık ve sakallarına da dikkat etmeli.

- Kullandığınız yastık kılıfı, havlu, çarşaf, penye, tişört, atlet, külot, pantolon, gömlek gibi eşya ve kıyafetlerinizi çok yüksek ısıda ön yıkama ile yıkayın. Yıkanması mümkün olmayan eşyaları ise bir torbaya koyup ağzını sıkıca kapatın. Yaklaşık 1 hafta boyunca böyle bekletin eğer bitler varsa öleceklerdir.