Ankara'nın Nallıhan ilçesine bağlı Sarıyar beldesinde kurulan hidroelekrik santralinin oluşturduğu baraj göletinde balığa çıkan balıkçılar, su yüzeyine ve kıyılara vuran binlerce balığı görünce şok oldu. Termik santralden gelen zehirli suyun balıkların ölümüne sebep olduğunu iddia eden balıkçı Bircan Gümüş, Çayıran Termik Santrali'nin filtre kullanmadığını öne sürdü.
Kıyıda ölü balıkları görünce şok olduğunu söyleyen Gümüş, "Bu balıklar termik santralden gelen zehirli asitli sulardan ölüyor" iddiasında bulundu. Baraj göletinde yıllardır balıkçılık yaptığını belirten Gümüş şunları söyledi:
"Termik santralden atılan zehirli sular tabandan göle veriliyor. Bu zehir de balıkların nefes almasını engelliyor. Kıyıları gezdik, gördük. Tonlarca balık kıyılara vurmuş. Burada ölen balıklar ak balık, gümüş balığı ve İsrail sazanı. Bu balıkları beldemizde balıkçılık ile geçmini sağlayan arkadaşlar tutup satıyor. Ekmek parasını bunlardan sağlıyorlar. Şimdi termik santral yetkilileri, 'Biz su salmadık' diyecekler ama salıyorlar. Onlar ne zaman bu suyu salsalar balıklar ölüyor. Bu pis suyu bırakan Çayıran Termik Santrali'dir. Belki bu işi Çayıran Belediye Başkanı biliyordur, bize haber vermiyordur, onu da bilmiyorum. Ölen balıkların solungaçları çamurla dolmuş. Balıklar oksijen alamadıkları için ölmüş. Buradan yetkililere seleniyorum: Bu termik santral filtreyi çalıştırmıyor. Bu filtreyi çalıştırsın. Balıklar ölmesin."
10 yıldan bu yana balıkçılık yaptığını söyleyen Mustafa Özkurt ise, kıyıların ölü balıklarla dolu olduğunu belirterek, "Barajın bütün kıyıları ölü balıklarla dolu. Bu her sene oluyor. Santralden zehirli atıkları kaçırıyorlar. Elimizden hiçbir şey gelmiyor ama yetkililer bu saatten sonra bir şeyler yapmalı. Bu göl balıkçıların geçim kaynağı. Gölün dibinde 30-40 metre yüksekliğinde çamur katmanı oluştu. Çamur katmanının yaydığı metan gazından oksijensiz kalan balıklar nefes alabilmek için su yüzeyine veya kıyıya vuruyor. Tabiat harikası olan bölgenin kurtulması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Hala kıyılara ölü balıklar vuruyor. Bu da zehirli suyun aktığını gösteriyor" iddialarında bulundu.
Kıyıya vuran balıkları leylekler ve su yılanlarının yediği görüldü. Bir su yılanının balığı ağzına alması ve su üstünde yüzmesi de objektiflere yansıdı.