Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani, dün BDP lideri Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk"le bir araya geldi. Kürtçe yapılan görüşmede Barzani açılıma verdiği önemi anlatırken Demirtaş hükümetin samimi olmadığını söyledi.

Irak Bölgesel Yönetim lideri Mesud Barzani dün BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk ile görüştü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun Kürtçe"de "ağabey" anlamına gelen "Kak Mesud" hitabında bulunduğu Barzani, dün Türk"e, "Kak Ahmet" diye hitap etti. Swiss Otel"de Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşmenin ele alındığı görüşme Kürtçe gerçekleştirildi. Görüşmede, Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız da yer aldı.

"Ölümlerden üzülüyorum"

VATAN"ın edindiği bilgiye göre Barzani, Ahmet Türk"e Samsun"da uğradığı yumruklu saldırıya atıfta bulunarak sağlık durumunu sordu. Barzani görüşmede, Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilen demokratikleşme çabalarını desteklediklerini ifade etti. Demokratikleşme adımlarının Kürt sorunun çözümü için önemli olduğunu ifade eden Barzani, “Türk ya da Kürt her kim olursa olsun gençlerin kanının dökülmesini istemiyoruz. Ölümlerin olmasından üzüntü duyuyorum” dedi. Barzani"nin bu sözleri üzerine Demirtaş, hükümetin demokratikleşme adımlarının yaşama geçirilmediğini belirterek, DTP"nin kapatılması ve birçok Kürt siyasetçiye siyasi yasak getirilmesini bu görüşüne dayanak olarak gösterdi. Demirtaş ayrıca, halen yüzlerce Kürt siyasetçinin cezaevlerinde olduğunu ve taş atan çocukların da benzer şekilde tutuklu bulunduklarını anlattı. Ahmet Türk, Barzani"ye, “Zaman kısıtlı oldu. Sizi yemekte ağırlamak isterdik” dedi. Bunun üzerine Barzani, “Önümüzdeki süreçte daha çok geleceğiz” diyerek, Türkiye ile Kuzey Irak arasında ilişkilerin devam edeceği mesajını verdi. Görüşmede, Demirtaş, partilerinin Kuzey Irak"ta temsilcilik açacağını anımsatarak, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek açılış öncesinde kendilerini ziyaret etmek istediklerini de söyledi. Barzani de bu talebe olumlu yanıt verdi.

ARAP elçilerle bir araya geldi

Barzani, Türkiye"deki temasları çerçevesinde Arap Ülkelerinin Ankara Büyükelçileri"yle bir araya geldi. Barzani, Irak"ın Ankara Büyükelçiliği"nde büyükelçilerle önce görüştü, ardından birlikte öğle yemeği yedi.

Bitirin artık harbi!

BDP lideri Demirtaş, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Hasan Arslan ismindeki bir vatandaş, “Bitirin artık şu harbi yavrum, bitirin artık” diye bağırdı. Demirtaş da “İnşallah hep birlikte bitireceğiz, hep birlikte çaba sarfedeceğiz” dedi. Ahmet Türk ise “Biz sizden daha fazla istiyoruz” diye cevap verdi.

Vatan