İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, satışı yapılan İETT arazisinin satışını engelleyenlerin İstanbul'a ve Türkiye'ye verdiği zararı böyle anlattı:

İstanbul Büyük Şehir Belediye başkanı Kadir Topbaş, itfaiyeciler ve zabıtalarla bayramlaştı. Topbaş çalışanlara, "Ailenizle, dostlarınızla birlikte mutlu, huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum." mesajı verdi. Topbaş, İETT arazisi ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı. Topbaş, "Çok inatçıyız. Vazgeçmeyeceğiz. Bu araziyi satarak 1 milyar 156 milyon doları kasamıza koyacağız" dedi.



Kadir Topbaş, Bakırköy İtfaiye Müfrezesi'ne gelerek itfaiyecilerle bayramlaştı. Kendisini karşılayan itfaiye mangasını selamladıktan sonra tüm çalışanlarla teker teker tokalaşan Topbaş, çalışanların halini hatırını sordu. Topbaş bayram gününde çalışan herkese teşekkür etti. Bir müddet itfaiye ekipleriyle beraber olan Belediye Başkanı daha sonra vedalaşarak ayrıldı. Kadir Topbaş buradan Edirnekapı Zabıta Müdürlüğü'ne geçti. Başkanı çiçeklerle karşılayan zabıtalar Topbaş'a baklava ikramında bulundu.

Kadir Topbaş gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sama Dubai firmasının almak istediği ancak mahkeme kararı ile satışı iptal edilen İETT arazisi ile ilgili soruyu yanıtlayan Topbaş, arazinin satışını engellemek isteyenlerin bunu marifet saydıklarını söyledi. Sama Dubai Grubu'nun 20 ay önce Levent'teki İETT Garajı arazisini 1 milyar 156 milyon dolara satın aldığını ancak bu paranın birtakım mahkeme koşulları nedeniyle ödenmediğini kaydeden Topbaş, "Bu arazinin satışına karşı çıkanlar var. Bazı insanlarımız bir yerlere çomak sokuyor. Bu işi durdurmayı maharet sayıyorlar. İşi engelleyip bunu maharet sayanlar şimdi gitsinler orada piknik yapsınlar." şeklinde konuştu.

İETT arazisinin satışından vazgeçmeyeceklerini ve 1 milyar 156 milyon dolar geliri kasalarına koymak istediklerin belirten Topbaş, "Bu paranın 20 ay önce kasamıza girmesi gerekiyordu. Bu kaynağa ihtiyacımız var. Orası bizim için bir kaynaktı. Engel olmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bu iş iptal edilirse dünyaya yansıması farklı olur. Küresel sermaye ülkemize gelmekte daha dikkatli davranır. Bu arazi ile ilgili açılan davalar tek tek düşüyor. Hem işsizlikten bahsediyorlar hem de paranın gelmesini engelliyorlar. Kimse bu arazilere halat takıp bir yerlere götürmeyecek." şeklinde konuştu.

Topbaş "Çok inatçı bir tavrımız var. Vazgeçmeyeceğiz. Parayı kasamıza koymak istiyoruz. 20 ay geçmiş olsa da bu parayı kasaya koyma çalışmamız devam ediyor. İhtiyacımız da var. Eğer bu iş iptal edilirse kimse güvenmez küresel sermaye artık bu şehre gelmekte daha dikkatli davranır." dedi.

Topbaş bayramda yaşanan olumsuz görüntülerle ilgili şunları söyledi: "Cezalarla işi çok rahat sonuçlandırmanız mümkün değil. Bu ibadeti yaparken ahlakına ve imanına uygun yapılması lazım. Eziyet ederek çevreyi kirleterek kötü görüntüler sergileyerek ibadet yapmak sempati kazandırmaz. İstanbul'a yılda 60 bin büyükbaş hayvan girdi. Biz konteynır sistemi geliştirdik. 150 büyükbaş hayvan kesme kapasiteli bunlar. 2007 yılında 50 konteynır kurmuştuk bu yıl bu rakamı 150'ye yükselttik. Biz bu konteynırda 15 bin hayvan kesimi yaptık. İstanbul'a gelen hayvanların 4'te 1'i burada kesildi. Ayrıca ilçe belediyelerinin de yaptığı yerler var. Artık İstanbul'da nahoş görüntüler olmasın. Bu bir süreç."

(CİHAN)