Mısır, siyasi istikrara kavuşma mücadelesi verirken yaşanan futbol terörü ülkenin demokrasi yoluna da gölge düşürdü. El Ehli takımını, Port Said’deki sahasında konuk eden El Masri taraftarlarının 3-1’lik galibiyet sonrası taş, sopa, şişe ve havai fişeklerle yeşil sahaya akmasıyla çıkan kargaşada en az 74 kişinin ölmesi siyasi krize neden oldu. Birinci Lig maçları süresiz askıya alınırken, Başbakan Kemal Ganzuri’nin hükümeti olağanüstü toplandı. Port Said güvenlik şefi İssam Samak görevinden alındı. Vali Ahmed Abdullah da istifa etti. Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi Milletvekili İssam el Erian, devrik lider Hüsnü Mübarek yanlılarını sorumlu tutup “Yaşananlar önceden planlı eylemlerdi ve eski rejimin kalıntılarından bir mesajdı” dedi. Erian, “Bu trajedi ihmalkârlık ve orduyl polisin eksikliğinden kaynaklanıyor. Ülkeyi yönetenler sorumludur” dedi. AB Dış Politika ve Yüksek Güvenlik Temsilcisi Catherine Ashton da ‘bağımsız bir soruşturma’ talep etti.

Komisyon kurulacak
Meclis sözcüsü Saad Katatni “Mısır çok zor bir gece yaşadı. Mısır dün ölülere ağladı” dedi. Mısır Sağlık Bakanı Yardımcısı Hişam Şeyha olayları ‘Mısır futbol tarihininin en büyük felaketi’ olarak değerlendirdi. İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim 13 bin El Masri taraftarının 1200 El Ehli taraftarına saldırdığı olaylarda ölümlerin darp ve ağır kesiklerden kaynaklandığını söyledi. Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi, El Ehli’nin televizyon kanalına “Port Said’deki maçta yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyuyorum. Kurbanların ailelerine taziyelerimi iletiyorum” diye konuştu. Tantavi olayların soruşturulması için özel bir komisyon kurulacağını açıkladı.


El Ehli Afrika’da futbolun gözdesi
Mısır 1. liginde son 7 yıldır şampiyon olan ve 4 Afrika Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götüren El Ehli, Afrika’nın en başarılı kulübü. Ligde 22 şampiyonluk kazanan El Masri ise Mısır’da taraftar sayısı açısından 5. büyük takım. Olaylardan sonra lig süresiz ertelendi ve 3 gün yas ilan edildi.


Mısır halkı yine meydanlara aktı
Mısır’daki ‘futbol şiddeti’, bir yıldır demokrasi istemiyle meydanları dolduran halkın yeniden sokaklara dökülmesine neden oldu. 2 bin kişi dün maçın oynandığı Port Said’de valilik binasına yürüyerek devrik lider Hüsnü Mübarek sonrası yönetime geçen Yüksek Askeri Konsey’in (YAK) istifasını istedi. Protestocular, “Askeri yönetime son”, “Ya onların haklarına sahip olacağız ya da onlar gibi öleceğiz” sloganları attı. Binlerce gösterici de El Ehli kulübünün binası önünde toplandı. Kahire’de de Tahrir Meydanı’nda toplanan kalabalık YAK’ın iktidarı bırakmasını istedi. {KAHİRE/ CEZİRE-AA}

Kayseri de aynı faciayı yaşamıştı
Lİma facİasI: Futbol tarihinin en büyük facialarından biri Lima’daki Ulusal Stadyum’da 24 Mayıs 1964’te oynanan Peru-Arjantin maçında çıkan olaylarda yaşandı: 318 ölü.

Kayserİ facİası: 1967 yılının 17 Eylül’ünde Kayserispor-Sivasspor maçının devre arasında kıvılcımı ateşlenen tribün olayları sonucunda 40 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 300 kişi yaralanmıştı.

Hazİran 1968: Buenos Aires’te River Plate-Boca Juniors derbisinde çıkan izdihamda 70’ten fazla kişi öldü.
İbrox facİası: 2 Ocak 1971’de Glasgow’da Rangers-Celtic derbisinde 66 kişi öldü.

Şubat 1974: Kahire’de bir maçta 49 kişi ezilerek öldü.

Luzhnİkİ facİası: 20 Ekim 1982’de Rusya tarihinin en büyük futbol faciası yaşandı: Moskova’da Spartak-Haarlem maçında dar ve buzlu bir çıkış merdivenindeki izdihamda 300’den fazla kişi öldü.

Bradford yangını: 11 Mayıs 1985’te İngiltere’nin Bradford kentindeki Bradford City-Lincoln City maçının kutlamaları esnasında çıkan yangında 56 kişi öldü.

Heysel facİası: 29 Mayıs 1985’te Liverpool ve Juventus arasında oynanacak Şampiyon Kulüpler Kupası finali öncesi çıkan izdihamdan ötürü tribün duvarı çöktü. 39 kişi ölürken, bu olay sonrası İngiliz takımları 5 yıl Avrupa kupalarından men edildi.

Katmandu facİası: Katman-du’da yağan doludan kaçanların neden olduğu izdihamda 12 Mart 1988’de 93 kişi öldü.

Hillsborough facİası: 15 Nisan 1989’da İngiliz futbolu en kara gününü yaşadı. Sheffield United’ın stadında oynanacak olan Federasyon Kupası yarı finalinde, Liverpool ve Nottingham Forest karşılaşıyordu. Çıkan izdihamda 96 kişi ezilerek öldü.

Orkney facİası: Güney Afrika’nın Orkney kentinde 13 Ocak 1991 tarihinde Kaizer Chiefs-Orlando Pirates dostluk maçında çıkan izdiham, 40 kişinin hayatına mal oldu.

16 Ekİm facİası: Guatemala City’de 16 Ekim 1996’da oynanan Guatemala-Kosta Rika Dünya Kupası eleme maçı öncesi izdihamda 80 kişi öldü.

Ellİs Park facİası: 11 Nisan 2001 günü Johannesburg’daki Ellis Park Stadı’nda Kaizer Chiefs-Orlando Pirates maçı esnasında 40 kişi aşırı kalabalık nedeniyle ezilerek öldü. 

 

radikal