Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Tekeli köyüne bağlı Balıklı mezrasında ot biçmeye giden köylülerin 50 metre yakınına kadar obüs mermisi düştüğü iddiası, vatandaşları harekete geçirdi. İlçe merkezine doğru yürüyüşe geçip köyün 4 kilometre uzağındaki Mergeşin mıntıkasında ateş yakarak bekleyen vatandaşları, olay yerine giden Belediye Başkanı Sedat Töre ikna etti.
Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı Tekeli İç Güvenlik Piyade Taburu'ndan zaman zaman atılan bombaların çevrede yaşayan köylülerin yerleşim ve kullanım alanları ile arazideki arıcıların yakınlarına düştüğü iddia ediliyor. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, onlarca hayvanın telef olduğunu öne süren Balıklı mezrası sakinleri evlerini terk etti. Köylüler mezradan toplu olarak ayrılıp Mergeşin mıntıkasında oturma eylemi yaparken, sorunlarını dinleyecek bir muhatap gelinceye kadar evlerine dönmeyeceklerini söyledi.

Köylülerden Duri Tekin (65), "Yapılan top atışlarının barutları halen gözlerimi yakıyor. Geçen sene ve evvelki seneler de aynen böyle oldu. Birçok hayvanımız yapılan top atışlarından dolayı telef oldu. Korkudan köydeki bütün çocuk ve kadınlar hastaneye gelip gidiyor. Her top atışında ürküyoruz. Allah rızası için buna bir çözüm bulun" diye konuştu.

Hanım Tekin ise,"Kimse yok mu bizim bu halimize bir çözüm bulacak?. Üç yıldır bizim her sene hayvanlarımız telef ediliyor. Artık köyümüzü terk edeceğiz. Başka bir çaremiz kalmadı. Bizden ne istiyorlar? Artık bu köyde kalmayacağız. Can güvenliğimiz yoktur. Bize bunları yaşatanları Allah'a havale ediyoruz. Allah bu zulmü kabul etmesin" dedi.

Mecit Tekin ise top atışları sonucu 2 sene önce 28 büyükbaş hayvanın, geçen yıl ise 30 hayvanın telef olduğunu anlattı. Tekin "20 gün önce top atışları nedeniyle 2 ineğimiz daha telef oldu. Bizler bu köyde hayvancılıkla uğraşıyoruz. Arılarımızı sağmaya gittik, 50 metre üstümüze top atışı yaptılar. Allah korudu bizi. Her sene böyle artık. Bizler bu köyü bırakacağız. Özellikle Sayın Başbakanımız Erdoğan'a sesleniyorum. Roboski köyünde 34 kişi öldü. Bizler de aynı tehlike altındayız. Bizler de her an ölebiliriz. Yeter dayanamıyoruz. Köyü bıraktık geldik. ya öleceğiz ya da köyümüzü terk edeceğiz. Yapılan top atışları nedeniyle bütün evlerimiz çatlamış. Kapımız yetkililere açık gelip görsünler. Gece artık uyku haram olmuş bizlere. Çocuklarımız yatamıyorlar" diye konuştu.

"TOP SESLERİ YÜZÜNDEN ÇOCUKLARIMI MERSİN'E GÖNDERDİM"

Üç çocuk annesi Sevim Tekin de, "Çoğu zaman yapılan top atışlarından dolayı sabaha kadar yatamıyoruz. Bizler de huzur içinde uyuyup kalkmak istiyoruz. Ben bir anneyim. Çocuklarımı top sesleri yüzünden Mersin'e gönderdim. Hepsini de çok özlüyorum. Fakat korku içinde yaşayacaklarına orada kalsınlar. Burada kalan çocuk-büyük hepimizin psikolojisi bozuldu. Bize bir çare bulsunlar. Bu böyle devam ederse köyümüze bir daha dönmeyeceğiz. Bize de ve çocuklarımıza da yazık. Kucağımdaki çocuk 1 yaşında, sabaha kadar uyuyamıyor. Korkudan dışarı çıkamıyoruz" dedi.

Mehmet Arap, "Asker tedbir amaçlı veya korkudan dolayı bazen onlarca top atışı yapıyor. Artık bu savaş bitsin, bu kan dursun. Çağrımız Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan'a. Bu savaş dursun artık. Askerimize yazıktır. Hepimiz korku içindeyiz. Yeter artık. Kuzey Irak'a atılan top ve obüslerin sesi ile her akşam evlerimiz de adeta deprem oluyor" ifadelerini kullandı

Köylülerden Şirvan Tekin ise, 1996'dan beri köylerinden top sesinin hiç eksik olmadığını anlattı. Tekin, "Gelin bizim eve bakın, seslerden dolayı çatlak olmayan oda kalmamış. Bizler başka büyük bir olayın Türkiye'de yaşanmasını istemiyoruz. Köyümüzde huzur içinde yaşamak istiyoruz. İlçeden 12 kilometre uzakta olan bir köyüz. Çok şey istemiyoruz. Sadece huzur içinde yaşamak istiyoruz. Yaylamız var, çıkamıyoruz. Hayvanlarımızı sadece köyün etrafında dolaştırabiliyoruz. Defalarca söyledik fakat derdimizi dinleyen yok. Can güvenliğimiz olmadığı için köye dönmeyeceğiz.

BELEDİYE BAŞKANI TÖRE KÖYLÜLERİ İKNA ETTİ

Bölgeye gelen Şemdinli Belediye Başkanı Avukat Sedat Töre, olayı detaylarıyla dinledikten sonra köylüleri ikna etmeye çalıştı. Başkan Töre, "Tekeli Taburu tarafından yapılan atış üzerine bu akşam Tekeli köyü Balıklı ve Üstünağaç mezrasındaki köylüler çok korkmuş. Evlerin duvarları çatlamış, çocukların ve kadınların psikolojileri bozulmuş. Bu süreç yaklaşık olarak 2 seneden beridir devam ediyor. Fakat son zamanlarda sürekli köyün en yakınlarına, yerleşim ve kullanım alanları sayılabilecek yerlere obüs topları düşüyor. Yerleşim yerlerine bu kadar yakın yerlerde bu denli ağır savaş malzemelerinin kullanılmasının hukuka uygun olmadığını söyleyebiliriz. Bu olayın bir an önce sallandırılması ve önlem alınması için çeşitli girişimlerde bulunma sözünü verdik. Köylülerle bir araya gelerek çözüm yolu arayacağız. Beraberlerinde bir sürü çocuklar var. Bu şartlar altında çok zorluk yaşayacaklarını belirtik kendilerine. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar, köylerine geri döndüler. En kısa zamanda bu sorunun çözülmesi için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.

Başkan Töre'nin BDP Hakkari Milletvekilleri Esat Canan ve Adil Kurt'la telefonla görüşmesi üzerine ikna olan köylüler, daha sonra çocuklarıyla birlikte evlerine geri döndü.