Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın'da bu yıl 9 bin ton, İzmir'de de 3 bin ton incirin olumsuz hava şartlarından zarar gördüğünü söyledi.
Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak ve nemli bir yaz geçirdiklerini, bunun incir için uygun bir hava olmadığını dile getirdi.
Posacı, Haziran ayında yağan aşırı yağışlarda ova kısımlarda ciddi anlamda kalite kaybı yaşandığını belirterek, yağışların ardından incirin dış görünümünde bir sorun olmamasına karşın, tadının ekşileştiğini söyledi ve ''Bizim bu bölgede 9 bin ton civarında bu şekilde ürün olduğunu tespit ettik. İzmir bölgesinde de 3 bin civarında bu şekilde ürün olduğu bilinmektedir. Bu durum incirde ciddi anlamda sıkıntı oluşturdu'' dedi.
Rakım olarak yukarı kesimlerde kalite kaybının yaşanmadığını dile getiren Posacı, TARİŞ İncir Birliği, Aydın'daki Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları ve Ticaret Odalarının ortak hazırladıkları raporun, Tarım Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'ne iletildiğini söyledi. Posacı, söz konusu incirlerin sanayide değerlendirilmesi ya da imhasına karar verileceğini belirtti.
Posacı, ''Devletin burada TARİŞ'e görev vermesini uygun görüyoruz. Çünkü TARİŞ'in burada bir alım zinciri var ve eksperleri mevcuttur. Bunun devlet tarafından karşılanmak kaydıyla TARİŞ, kalitesiz incirleri piyasadan toplamalıdır diye düşünüyoruz. Bu konu henüz netlik kazanmış değildir. İnsanların bu yönde beklentileri var ve bu yöndeki sıkıntıların bilincindeyiz'' dedi.