Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Samsun’da yaşanan sel felaketinin sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere’nin güzergahındaki tüm alanları etkilediğini bildirdi.

Canik İlçesi Gazi Mahallesi’ndeki alanda, İdare’nin ve ilgili belediye işbirliğinde uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile mevcut gecekonduların yıkıldığını belirten TOKİ, bunun yerine İmar Yönetmeliği’ne, fen ve sanat kurallarına, uygun konutlar inşa edilmiş olduğunu, olası daha vahim sonuçların önüne geçildiğini ileri sürdü.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Samsun’da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklama yaptı. Üzücü olayın yaşandığı bölgenin, ilgili belediyelerce onaylı İmar Planı’na göre yerleşime açık imarlı konut alanı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, TOKİ’nin uygulaması öncesinde bu alanda yaklaşık 2 bin 500 gecekondu bulunduğu belirtildi.

İlgili belediye ile yapılan protokol neticesinde, hak sahipleriyle uzlaşmaya esas görüşmeler gerçekleştirilerek yıkımların tamamlandığının vurgulandığı açıklamada,“Yıkımlar sonrası meri plan kullanımları korunarak, 1. etapta 960 konut ihalesi İdaremizce gerçekleştirilerek uygulaması tamamlanmış ve 2010 yılında hak sahiplerine konut teslimleri gerçekleştirilmiştir” denildi.

-“YILANLIDERE’NİN DEBİSİNDE HESAPLARIN ÜZERİNDE AKIŞ OLDU”-

Bu bağlamda, yapılan konutların tamamında çekme mesafelerine uyularak vaziyet planlarının oluşturulduğu ve konutların uygulamaları Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği ile yürürlükteki plan ve yönetmeliklere uygun olarak yapıldığını belirten TOKİ şunları kaydetti:

“Samsun’da 4 Temmuz 2012 tarihinde yaklaşık 3.5 saat süren sağanak yağış sebebi ile sel meydana gelmiştir. Konutlarımızın yer aldığı bölgede bulunan derede, daha önce DSİ tarafından dere ıslahı ve taşkın kotlarına göre tahkimat duvarları yapılmıştır. Bu bağlamda, yoğun yağış sonucu Yılanlıdere’nin debisinde hesapların üzerinde akış oluşmuştur. Ayrıca, yerel yönetimler ve İdaremizce yerinde yapılan tespitler sonucu, konutlar bölgesine yaklaşık 6 kilometre yukarı mesafede bulunan, eski çöp toplama istasyonu yanındaki bentin aşırı yağmur nedeniyle tahribat görmesinden dolayı, mevcut derede ilave bir akışın oluştuğu anlaşıldı. Bu akışın etkisi ile sürüklenen toprak, taş, moloz ve ağaç parçaları Yılanlıdere ile Mert Irmağı’nın birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkamış ve bir taşkın meydana getirmiştir. Oluşan taşkın, mevcut tahkimat duvarlarının üst kotunu aşarak, konutlarımızın bulunduğu alanı etkilemiştir. Ayrıca sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere’nin güzergahındaki tüm alanları etkilemiştir.”

-“OLASI DAHA VAHİM SONUÇLARIN ÖNÜNÜ GEÇİLDİ”-

Canik İlçesi Gazi Mahallesi’ndeki alanda, İdare’nin ve ilgili belediye işbirliğinde uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile mevcut gecekondular yıkıldığını belirten TOKİ, bunun yerine İmar Yönetmeliği’ne, fen ve sanat kurallarına, uygun konutlar inşa edilmiş olduğu, olası daha vahim sonuçların önüne geçildiği ifade edildi.