Hükümetin 10 Aralık 2009'da başlattığı 'Roman açılımı'na TOKİ de yaptığı projelerle destek verecek. 87 Roman derneğinin bakanlarla yaptığı toplantılardan sonra başlayan sürece katılan TOKİ, Roman vatandaşların konut sorununu çözmek için 2-3 katlı ve bahçeli evler yapma kararı aldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Roman vatandaşların konut sorununu çözmek amacıyla, bu vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde, belediyelerle işbirliği halinde, projeler uygulayacaklarını bildirdi. Bayraktar, ilk uygulamaların Bursa Mustafa Kemal Paşa ve İstanbul Şile'de gerçekleştirileceğini belirtti.

İNSANCA YAŞAMA KAVUŞSUNLAR

"Parasında değiliz, yeter ki bu vatandaşlarımız insanca yaşama kavuşsunlar" diyen Bayraktar, isteyen belediyeler ile işbirliği yapabileceklerini vurguladı ve İzmir-Karşıyaka Belediyesi ile de görüştüklerini kaydetti. Sağlıklı koşulların sağlanması için, bu tür mahallelerde insanların geçici yerleşim yerlerine alınıp, konutlar tamamlandıktan sonra kalıcı konutlarına yerleştirilebileceğini anlatan Bayraktar, Türkiye'nin bu tür sorunlarını çözmesi gerektiğini, bu güce de sahip olduğunu kaydetti. Bayraktar, ev fiyatlarının ise daha sonra açıklanacağını söyledi.

Baraka yerine yeni daire verildi

TOKİ'nin, Sulukule olarak bilinen bölgede İstanbul Büyükşehir ve Fatih Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşüm amacıyla uyguladığı Neslişah ve Hatice Sultan Yenileme Projesi çeşitli tartışmalara yol açmıştı. Proje alanında 346'sı kiracı toplam 620 ailenin yaşadığı, başka yerlerde yaşayan ev sahiplerinin evlerini kullanamadığı kaydedilmişti. Kentsel Yenileme Projesi kapsamında hak sahiplerine konut verilirken, kiracı olanlara da Taşoluk'ta TOKİ'nin yaptığı konutlardan düşük taksitlerle satın alma imkanı sağlandı.

Taksitler eve girdikten sonra

Konutların, Roman vatandaşlara, yoksul vatandaşlara olduğu gibi, konuta oturduktan sonra başlamak üzere, 100 lira taksitle satılabileceğini açıklayan TOKİ Başkanı Bayraktar "TOKİ'nin konut yaparken bölgenin özelliklerini, iklimi ve insanların yaşam şartlarını dikkate aldığına işaret etti. Bayraktar, Roman vatandaşlar için de yaşam alışkanlıklarına uygun olarak zemin 2 katlı, bahçeli veya 2-3 katlı projeler uygulanabileceğini kaydetti. Bayraktar, bu tür projelerin isteyen diğer belediyelere de uygulanabileceğini belirterek “Belediyelerimiz teklifle gelirse bunları değerlendiririz” dedi./HT