Ancak bazı oda başkanlarının görev süresini uzatmak için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor.
 
İş dünyasına yakın kaynaklar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulunun da bu yönde çalışmalara başladığını öne sürüyor. İddialara göre TOBB Başkanı, Esnaf Kanunu'nun 54. maddesinin iptal kararını dikkate alarak başkanlığa Mayıs 2013'te yeniden aday olacak. Oda, bunun için de gerekli başvuruları yaptı. TOBB'un değişiklik iptal talebi de 9 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Anayasa Mahkemesi, odalarda iki dönem başkanlık yapanların üçüncü kez aday olmasını engelleyen Esnaf Kanunu'nun 54. maddesini 6 yıl önce iptal etmişti. Mahkemenin bu kararıyla, yıllardır odalarda başkanlık yapanların önü yeniden açıldı. Ancak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) 2 dönem başkanlık yapanların 3. dönem aday olamamaları şartı getirildi. Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin, 'Odalarda mesleklerin gruplandırılması' yönetmeliğinde değişikliğe giderek tekrar başkanlık için girişimde bulunduğu iddia ediliyor. Başkan'ın bu çerçevede hukukçu kurmaylarına talimat verdiği ve gerekli işlemleri bir an önce yapmalarını istediği öne sürülüyor. Odanın avukatları da söz konusu yönetmelikte değişiklik için başvuruda bulundu. Buna gerekçe olarak "Yönetmeliğin değişikliği odaların daha önce yapmış olduğu mesleklerin gruplandırılması işlemini ortadan kaldıracak esaslar içerdiğinden, genel düzenleyici işlemlerin geçmişe dönük uygulamaları ortadan kaldıramayacağı ilkesine aykırıdır. Bu, eski yönetmeliğin iptali için haklı bir gerekçedir." maddesi gösterildi. Yapılan değişiklikle birlikte TOBB, tüzel kişiliği haiz kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşu olan odaların, üyeleri üzerindeki tasarruf yetkisini ortadan kaldırarak, üyelerle ilgili sınıflandırmayı kendi alanına geçirmiş olacak.
 
Ayrıca dava açma süresi, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren 60 gün olup, 7 Haziran 2011'de sona erecek. Kurum tarafından yapılacak faaliyet kodu tespit ve gruplandırma işleminden etkilenecek olmaları sebebiyle oda yönetim kurulu üyeleri veya herhangi bir üyenin de konuyla ilgili dava açma hakkını haiz bulunuyor. 9 Temmuz 2011'e kadar birlik, rehber ve gruplandırma esaslarının dayandığı rehberde gerekli değişiklikleri yapacak. Değişikliğin yayımını müteakip 18 ay içinde (en geç 9 Ocak 2013) saha çalışması yapılarak, üyelerin faaliyet kodları, meslek grupları ve odaların meslek grupları yeniden tespit edilecek. 5174 sayılı kanunun 10. maddesi uyarınca üyelik kaydı askıya alınanlardan yükümlülüklerini yerine getirenler, geçici 3. madde uyarınca belirlenen meslek grubu ve seçmen listesine dahil edilecek. Bu madde uyarınca yapılan değişiklikler, değişiklik tarihini izleyen ilk oda organ seçimlerinde uygulanmaya konulacak. TOBB kaynakları ise Başkan Hisarcıklıoğlu'nun böyle bir planı olmadığını, değişikliğin sadece mesleki komitelerle ilgili olduğunu açıkladı.